A Hősök terét, a Parlamentet és a Duna-parti holokauszt-emlékművet is végiglátogatta Marine Le Pen

2021. október 25. – 22:25

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn Budapestre látogatott a francia szélsőjobb vezető politikusa, Marine Le Pen, aki kedden Orbán Viktor miniszterelnökkel fog találkozni.

A Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje a Twitter-oldalán dokumentálta a napját: a délutáni érkezése után Ferihegyről posztolt, néhány órával később már a Hősök terén emlékezett meg a kommunista diktatúra áldozatairól, innen pedig az Országházba vezetett az útja. Ezután a Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékműnél rótta le a tiszteletét.

Orbán a Karmelitában fogja őt kedden fogadni, a találkozón ott lesz Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke is. A megbeszélésen szó lesz többek között az erős nemzetállamokra épülő Európai Unió koncepciójáról és jövőjéről, a migrációs válságról, valamint a több demokratikus jobboldali párt által nyáron elindított európai mozgalom további megerősítéséről. A találkozó után Orbán és Le Pen közös sajtónyilatkozatot tesznek – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke múlt pénteken az MTI-vel.

Orbán Viktor és Marine Le Pen július 2-án egyaránt csatlakoztak Jarosław Kaczyński, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) elnökének Európa jövőjéről szóló felhívásához, ebben hitet tettek az Európai Unió eszméje mellett, de elutasították az európai szuperállamot. Még egy közös pont Orbán és Le Pen között, hogy szinte egy időben csináltattak maguknak személyes logót.

Orbán egy hónappal ezelőtt egy másik francia elnökjelölt-aspiránssal, Éric Zemmourral is találkozott. Az íróként, publicistaként és televíziós személyiségként ismert Zemmour egy igazi csodabogár, algériai berber zsidó családból származik, magát bonapartistának tartja, de származása ellenére – vagy éppen amiatt – erősen fel szokott szólalni a tömeges bevándorlás veszélyei ellen. Talán még hangosabban is, mint a közismerten bevándorlásellenes Le Pen. Mindez azért is érdekes, mert ha Zemmour tényleg úgy dönt, hogy elindul az elnökválasztáson, akkor nagyrészt ugyanarra a szavazóbázisra támaszkodna, mint a Nemzeti Tömörülés.

A magyar és a francia politikai helyzet, illetve a jövő áprilisi választások közötti hasonlóságokról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!