Anne Hidalgo, Párizs első női főpolgármestere elindul a francia elnökségért

2021. október 15. – 07:52

Anne Hidalgo, Párizs első női főpolgármestere elindul a francia elnökségért
Anne Hidalgo győzelme pillanatában – Fotó: Thomas Coex / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az andalúz származású politikus a szocialisták jelöltjeként száll ringbe a 2022-es francia elnökválasztáson.

Egyre izgalmasabb személyiségek jelentkeznek be a francia elnökjelöltségért. A francia és a magyar politikai élet annyiban szinkronban van, hogy mindkét országban jövő áprilisban lesz egy fontos választás (itthon parlamenti, ott elnökválasztás), és októberben most abban a fázisban tart a közélet, hogy az ellenzék is kiválasztja a jelöltjeit.

Hidalgo a jelölt

Az analógiákat akár még azzal is lehetne folytatni, hogy egy karizmatikus hölgy és egy vidéki polgármester indult a baloldali jelöltségért, de a sok hasonlóság mellett térjünk végre rá, hogy mi is az új hír Franciaországban.

Szóval, Olivier Faure, a Szocialista Párt főtitkára bejelentette, hogy a párton belüli szavazáson Anne Hidalgo kerekedett felül kihívójával, Stéphane Le Foll Le Mans-i polgármesterrel, a volt mezőgazdasági miniszterrel szemben a voksok mintegy háromnegyedével. Utóbbi is egy igen karizmatikus politikus, a francia gazdákkal nem könnyű, de Le Foll jól bírta, ő volt a legtovább szolgáló tárcavezető az elmúlt másfél évszázadban.

Szépen felívelő életút

Párizs főpolgármestere rövid beszédében kiemelte, hogy a fejlődés, a társadalmi igazságosság, a jogállamiság, illetve az egyenlőség ígérete fogja vezérelni – írja az MTI. Mint mondta, a francia nők hangja kíván lenni. További fontos kérdésként említette a környezetvédelmet és a klímaváltozás elleni küzdelmet. Hangsúlyozta, hogy már főpolgármesterként is elkötelezett volt ezen két terület iránt.

A 62 éves, háromgyermekes Hidalgo Spanyolországban (Andalúziában) egy villanyszerelő és egy varrónő lányaként született, de iskoláit már a legjobb francia intézményekben végezhette, 2014 óta tölti be a francia főváros főpolgármesteri tisztségét. Közvélemény-kutatások szerint támogatottsága mintegy 7 százalék.

Futnak még

És most egy pillanatra ugorjunk vissza megint a magyar hasonlathoz, Emmanuel Macron hivatalban lévő államfő ellen nem fogalmazódott meg olyan Macron-ellenes liga, mint itthon Orbán Viktor ellen, így Franciaországban további jelölteket is érdemes bemutatni.

Ők már inkább a szélsőjobboldal aspiránsai. A legfőbb, örökös kihívó Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje, de ott van még a jelöltségét egyelőre lebegtető Éric Zemmour publicista is. Zemmour egyes felmérések szerint népszerűségben meg is előzi Le Pent.

Ő egy igazi csodabogár, algériai berber zsidó családból származik, magát bonapartistának tartja, de származása ellenére – vagy éppen amiatt – erősen fel szokott szólalni mind a tömeges bevándorlás, mind a muszlim veszély ellen.

A francia elnökválasztás első fordulóját 2022. április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!