Semmitmondó zárónyilatkozattal ért véget az uniós csúcs első napja, a migrációról tárgyalnak a második napon

2021. október 22. – 06:47

Semmitmondó zárónyilatkozattal ért véget az uniós csúcs első napja, a migrációról tárgyalnak a második napon
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – Fotó: MTI/AP/EPA pool/Olivier Hoslet

Másolás

Vágólapra másolva

Az uniós tagországok vezetői zárónyilatkozatot fogadtak el a megemelkedett energiaárak kezeléséről, a koronavírus-járvány európai helyzetéről és az uniós klímavédelmi célkitűzésekről – írja az MTI Barend Leyts, az Európai Tanács elnökének szóvivőjére hivatkozva.

A tagállami vezetők felkérték az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, hogyan működnek az unió gáz- és villamosenergia-piacai, és vizsgálja meg az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerével kapcsolatos spekulatív tevékenységeket, melyek során a vállalatok engedélyeket szereznek az üvegházhatású gázok kibocsátásának ellensúlyozására az európai értékpapírok segítségével.

Felkérték az Európai Bizottságot és a Tanácsot, hogy mihamarabb mérlegeljék az intézkedéseket, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a háztartások és a vállalatok megfizethető áron jussanak hozzá az energiához, ellenállóbbá tegyék az EU energiarendszerét, és hozzájáruljanak a klímasemlegesség elérését célzó biztonságos átmenethez. A vezetők továbbá felkérték az Európai Beruházási Bankot: vizsgálja meg, miként tudná felgyorsítani a zöld átmenetet segítő beruházásokat.

A bázishoz képest többszörösére nőtt gáz- és áramárak borzolják a kedélyeket a nemzetközi és persze a hazai energiapiacon, a jelenségről itt és itt részletesen is írtunk. Az értékelésekben rendre előjött a cseppfolyósított földgáz, vagyis az LNG piaca is mint fő árfelhajtó tényező.

A koronavírus-járvány európai helyzetével kapcsolatban közölték, hogy a beoltottak számának növelése érdekében fokozni kell az oltási kedvet és az oltóanyagokkal kapcsolatos félretájékoztatás elleni küzdelmet, különösen a közösségi média platformjain. Figyelni kell a lehetséges új vírusváltozatok megjelenésére és elterjedésére, illetve a válság tapasztalatai alapján erősíteni kell az EU ellenálló képességét és felkészültségét is. A jövőbeni egészségügyi vészhelyzetek megelőzése és az azokra való reagálás biztosítása érdekében az egészségügyi unió jogalkotási csomagjáról szóló tárgyalások lezárására van szükség.

A koronavírus-járványról szóló híreinkért kattintson ide>>>

A tagállami vezetők megbeszélést folytattak a klímavédelmi célkitűzésekről is a novemberben Glasgow-ban, az ENSZ szervezésében tervezett klímakonferenciát megelőzően. A klímasemlegesség biztosítását célzó intézkedéseket erősíti kell, összhangban a Párizsi Megállapodással, miszerint a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését 2 fok alatt kell tartani, illetve törekedni kell a másfél fok alatti emelkedés elérésére. Az Európai Tanács emlékeztetett, hogy az EU-nak és a tagállamoknak folytatniuk kell az éghajlatváltozás elleni finanszírozásuk növelését.

Ez csak egyetlen összefoglaló a klímaváltozás következményeiről, de minden fontos információ benne van>>>

Az uniós csúcstalálkozó pénteken a migrációs helyzet áttekintésével folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!