Vádat emeltek a brit parlamenti képviselő meggyilkolásával gyanúsított férfi ellen

2021. október 21. – 16:53

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emeltek csütörtökön a brit férfi ellen, akit Sir David Amess parlamenti képviselő meggyilkolásának gyanújával vettek őrizetbe múlt héten – írja az MTI.

A 69 éves konzervatív politikus múlt pénteken képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, az Essex megyei Leigh-on-Sea kisvárosban, amikor a fiatal férfi egy késsel többször megszúrta.

Sir David a gyors orvosi beavatkozás ellenére a helyszínen meghalt.

A gyilkosság elkövetésével gyanúsított Ali Harbi Alit még a helyszínen elfogták.

A Scotland Yard csütörtök délután bejelentette, hogy Ali ellen gyilkosság és terrorcselekmények előkészítése miatt vádat emeltek, miután a vádemelést az angol-walesi főügyészség (Crown Prosecution Service, CPS) kiemelt bűncselekményekkel és terrorelhárítással foglalkozó ügyosztálya engedélyezte.

Matt Jukes sajtótájékoztatót tart 2021. október 21-én – Fotó: Daniel Leal-Olivas /AFP
Matt Jukes sajtótájékoztatót tart 2021. október 21-én – Fotó: Daniel Leal-Olivas /AFP

A rendőrség most először nevezte meg a vádlottat, jóllehet a felételezett elkövető neve a brit sajtóban már röviddel a gyilkosság után megjelent. Brit médiaértesülések szerint Ali Harbi Ali Londonban született egy szomáliai család gyermekeként. A BBC információi szerint a férfi édesapja korábban Szomáliában miniszterelnöki tanácsadó volt.

Matt Jukes, a Scotland Yard különleges műveleti osztályának parancsnok-helyettese azt mondta, Alin kívül mást nem vett őrizetbe, és a nyomozók mást nem is keresnek a képviselő meggyilkolásának ügyében.

A Scotland Yard már szombaton bejelentette, hogy az addigi nyomozati adatok alapján terrorcselekménynek tekinti a gyilkosságot.

Priti Patel belügyminiszter szerda este a londoni alsóházban azt mondta, a hírszerzési és elhárítási szolgálatok a Scotland Yard vezetőivel a múlt heti gyilkosság után felmérte és jelentősnek minősítette az alsóházi képviselőket fenyegető terrorkockázatokat, azzal együtt is, hogy nincs olyan információ vagy hírszerzési adat, amely bármilyen hiteles, konkrét vagy azonnali fenyegetésre utalna.

Öt éven belül másodszor történt olyan halálos végű támadás Nagy-Britanniában, amelyet parlamenti képviselő ellen követtek el. Jo Coxot, a Munkáspárt képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról rendezett népszavazás előtt három lövéssel és többtucatnyi késszúrással gyilkolta meg az észak-angliai Leeds egyik elővárosában egy magányos tettes, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek. Az ítélet indoklása szerint Mair cselekedetét rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék motiválták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!