A szomáliai kormányfő volt tanácsadójának fiát gyanúsítják egy brit képviselő meggyilkolásával

2021. október 17. – 16:57

frissítve

A szomáliai kormányfő volt tanácsadójának fiát gyanúsítják egy brit képviselő meggyilkolásával
David Amess fényképe a Leigh-on-Sea-ben található Szent Mihály és Minden Angyalok templomban 2021. október 17-én – Fotó: Adrian DENNIS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A szomáliai kormányfő volt tanácsadójának, Harbi Alu Kullanénak a fiát gyanúsítják David Amess brit konzervatív képviselő meggyilkolásával – írja a brit sajtóra hivatkozva az MTI.

„Hatalmas megrázkódtatás. Sosem számítottam erre, a legvadabb rémálmaimban sem” – mondta Kullane a The Sunday Times című brit lapnak, miután a 25 éves fiát a gyilkosság gyanúsítottjaként őrizetbe vették. A szomáliai kormányfő korábbi tanácsadója azt mondta, ő is kikérdezte a rendőrség.

A brit hatóságok nem hozták nyilvánosságra a gyanúsított nevét, aki pénteken választói fogadóóráján feltehetően halálra késelte Amesst, de a brit sajtó úgy értesült, hogy Ali Harbi Ali szomáliai származású brit állampolgár az, akit őrizetbe vettek. Amesst egy templomban tartott választókerületi találkozón több késszúrással gyilkolták meg a Londontól mintegy 60 kilométerre fekvő Leigh-on-Sea-ben.

A rendőrség terrortámadásként kezeli a gyilkosságot, amelynek „potenciálisan iszlamista szélsőséges motivációja lehet”.

A gyanúsítottat gyilkosság alapos gyanújával vették őrizetbe, de egyelőre nem emeltek vádat ellene. A BBC brit közmédia úgy tudja, hogy a férfi korábban részt vett egy olyan kormányzati programban, amelynek célja a szélsőségesség elleni fellépés volt, de a hatóságok hivatalosan nem tekintették nyomon követendő fenyegetésnek.

David Amess 1983 óta volt parlamenti képviselő. II. Erzsébet brit uralkodó 2015-ben lovaggá ütötte. Tiszteletére vasárnap istentiszteletet tartanak Leigh-on-Sea-ben. Róla részletesebben ebben a cikkünkben írtunk >>>

Priti Patel brit belügyminiszter vasárnap úgy nyilatkozott, hogy felülvizsgálják a parlamenti képviselőkre vonatkozó biztonsági szabályokat, és a választókerületi találkozókhoz akár rendőri védelmet is kaphatnak. Öt évvel korábban egy szélsőjobboldali radikális Jo Cox munkáspárti képviselőt gyilkolta meg választókörzetében, Nyugat-Yorkshire-ben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!