Terrorcselekménynek nyilvánította a Scotland Yard a brit képviselő meggyilkolását

2021. október 16. – 07:42

Terrorcselekménynek nyilvánította a Scotland Yard a brit képviselő meggyilkolását
A tett helyszínén emlékeznek az essexiek a meggyilkolt képviselőre Fotó: hasan Esen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Sir David Amess parlamenti képviselőt a fogadóóráján szúrták le, úgy tűnik, hogy a támadásért az iszlamista szélsőségesség okolható.

A 69 esztendős, nős, ötgyermekes Sir David Amess péntek délután éppen képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, az Essex megyei Leigh-on-Sea kisvárosban, amikor egy férfi, aki az utcáról tért be, késsel többször megszúrta.

Sir David Amess aki csaknem négy évtizedig volt a brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagja, a gyors orvosi beavatkozás ellenére a helyszínen meghalt. A 25 éves gyanúsítottat elfogták. A vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja.

A Scotland Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police – a londoni rendőrség, de terrorelhárító parancsnokságának hatásköre az egész országra kiterjed. Dean Haydon, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese, a rendőrség terrorelhárítási tevékenységének országos vezető koordinátora a szombat hajnali tájékoztatás szerint terrorcselekménynek nyilvánította a támadást.

A beszámoló szerint az eddig elvégzett vizsgálat arra vall, hogy a gyilkosság potenciálisan az iszlamista szélsőségességhez köthető. Az őrizetbe vett 25 éves férfiről a rendőrség csak annyit közölt, hogy brit, és jelenleg egy essexi rendőrőrsön tartják vizsgálati fogságban.

A tájékoztatás szerint eddig két londoni lakcímen kezdődött házkutatás. A Scotland Yard közölte azt is, hogy a jelenlegi álláspont szerint a gyanúsított egyedül cselekedett, és a nyomozók nem keresnek mást a bűncselekménye ügyében, bár a támadás körülményeinek feltárását célzó vizsgálat még tart.

Sir David Amess Essexben született, a politikusi pályája előtt tanított, majd tanácsadó lett. 1983 óta folyamatosan a jelenleg kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának a tagja volt. Erőteljes állatvédő hírében állt, több háziállata is volt, így mentett kutyák, halak, egyik francia bulldogja még a parlamentben is „látogatást tett”. A konzervatív, katolikus politikus ellenezte az abortuszt és a melegházasságot, általában az LMBTQ-témákban is konzervatív nézeteket vallott. Markáns EU-szkeptikus nézeteiről is közismert volt.

Öt éven belül másodszor történt olyan halálos végű támadás Nagy-Britanniában, amelyet parlamenti képviselő ellen követtek el. Jo Coxot, a Munkáspárt kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtt három lövéssel és többtucatnyi késszúrással gyilkolta meg az észak-angliai Leeds egyik elővárosában egy magányos tettes, Thomas Mair, a tettes tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott, az ítélet indoklása szerint Mair cselekedetét rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék motiválták. J

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!