A szülőket is megbüntethetik, ha rosszul viselkedik a gyerekük egy új kínai törvényjavaslat szerint

2021. október 19. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új kínai törvényjavaslat alapján akár a szülőket is meg lehetne büntetni, ha a gyerekük nagyon rosszul viselkedik, vagy bűncselekményt követ el – írja a CNN.

A családi nevelés előmozdításáról szóló törvénytervezet alapján a szülőket megrovásban részesíthetik, valamint nevelési tanácsadó programokon való részvételre is kötelezhetik, ha a felügyeletük alatt álló gyerekek nem megfelelően viselkednek. „Sok oka lehet annak, ha a kamaszok rosszul viselkednek, de a legfőbb a nem megfelelő családi nevelés, vagy a családi nevelés teljes hiánya” – mondta Cang Tie-vej, az Országos Népi Gyűlés (ONGY) szóvivője.

A törvénytervezetet az ONGY Állandó Bizottságának e heti ülésén vizsgálják meg. A tervezettel arra is szeretnék ösztönzi a szülőket, hogy több időt hagyjanak a gyerekeiknek pihenésre, játékra vagy testmozgásra.

A pekingi vezetés idén nem először tesz tanúbizonyságot a népnevelési szándékairól. Például nem nézik jó szemmel a fiatalok játékfüggőségét, amit a „szellemi ópium” egyik formájának tartanak, valamint a hírességek, zenészek iránti rajongást is igyekeznek visszaszorítani. Augusztusban az oktatási minisztérium korlátozta, hogy a 18 év alattiak mennyi időt tölthetnek online számítógépes játékokkal: az új rendelkezések szerint péntekenként, hétvégén és ünnepnapokon legfeljebb egy órát játszhatnak ezekkel a fiatalok.

Másrészt a túlzott tanulmányi terhek miatt csökkentették a házi feladatok mennyiségét, és megtiltották a hétvégi és szünidei korrepetálást a főbb tantárgyakból. A pekingi vezetés azt is szeretné elérni, hogy a fiatal fiúk kevésbé legyenek „nőiesek”, mivel úgy látják, hogy „ezek a mai fiatalok nagyon elpuhultak”. A „Javaslat a serdülőkori fiúk feminizálódásának megakadályozására” című dokumentumban az oktatási minisztérium az év elején arra ösztönözte az iskolákat, hogy támogassák az iskolai sportolást, például a futballt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!