A kínai kormány szerint túl puhányok a serdülőkorú fiúk

2021. február 4. – 21:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai oktatási minisztérium egy nemrég megjelent közleménye azt sugallja, hogy a fiatal kínai férfiak túlságosan nőiesek, ezért változtatni akarnak az ország oktatáspolitikáján, írja a BBC.

A kormányzat szerint a popsztárok és hírességek hibája, hogy a kínai fiúk egész generációja „puhult el”. Egy ideje már a nyilvánosság előtt is kifejezik az aggodalmukat, hogy Kína legnépszerűbb férfi példaképei már nem olyan erősek és sportosak, mint a „hadsereg hősei”. Az oktatási reformtervnek már voltak előzményei, tavaly májusban az Államtanács egyik tagja, Si Zefu beszélt arról, hogy a serdülő fiúk gyengék, félénkek és puhányok, ezért egyre kevesebben akarnak közülük katonák lenni, amin sürgősen változtatni kell. Szerinte a családi környezet is az egyik oka ennek, úgy látja, túl sok fiút nevel az anyja vagy a nagyanyja.

A minisztérium múlt heti közleménye pedig még ennél is világosabban fogalmazott. Arra szólították fel az iskolákat, hogy reformálják meg a testnevelésórákat, és sportosabb tanárokat, például már visszavonult sportolókat toborozzanak oktatónak. Ezzel szerintük megakadályozhatják a serdülőkorú fiúk elnőiesedését. A közlemény azt is tanácsolta, hogy még inkább fejlesszék az olyan maszkulin sportágakat, mint például a futball. Mindez talán nem véletlen, ugyanis Hszi Csin-ping államelnök hatalmas futballfanatikus, rengeteg erőforrást áldozott már a kínai futball felvirágoztatására, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Az 1,4 milliárdos népességű országban többnyire negatív volt a tervezet fogadtatása, a fiatalok főként a közösségi oldalakon adtak hangot a nemtetszésüknek. „Hetvenmillióval több férfi él az országban, mint nő. Nincs még egy ország, ahol ekkora lenne a különbség a nemek aránya között. Nem elég maszkulin így is az ország?” – írta egy Weibo-felhasználó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!