Lengyelország megkérdőjelezi az EU alapjait Von der Leyen szerint

2021. október 19. – 11:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel alkotmánybíróság október elején hozott döntése, amelyben a nemzeti alkotmány elsőbbségét állapította meg, megkérdőjelezi az Európai Unió alapjait – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke kedden Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén, a lengyel alkotmánybíróság legutóbbi döntéséről tartott vitán. Ursula von der Leyen a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök részvételével tartott vitán aggodalmát fejezte ki a lengyel igazságszolgáltatás helyzete miatt.

„Független bíróságok nélkül nehezebb az emberek védelme, jogaik betartása bizonytalanabbá válik. Kötelességem megvédeni Európa polgárait, akárhol is éljenek az Európai Unióban” – fogalmazott. Az Európai Bizottság szükség esetén jogi lépéséket fog tenni, a lengyel kormánynak pedig el kell magyaráznia, hogyan akarja megvédeni az uniós pénzeket – tette hozzá.

A lengyel miniszterelnök szerint nem engedhető meg a pénzügyi zsarolás

Lengyelország az Európai Unió része, és az is marad, a lengyel kormány és a parlamenti többség Európa-barát, nem engedhető meg azonban, hogy az uniós intézmények ráerőltessék döntéseiket másokra jogi alap nélkül, ahogy az sem, hogy egyes tagállamokkal szemben pénzügyi zsarolást alkalmazzanak – jelentette ki a lengyel miniszterelnök a vitán. Mateusz Morawiecki hangsúlyozta, aggodalmat kelt az unió irányultsága és az, hogy felosztják Európát jobbakra és rosszabbakra, erősebb és gyengébb országokra. A játékszabályoknak mindenki számára egyformának kell lenniük, betartásuk mindenki számára kötelező, beleértve az uniós intézményeket is. Erről szól a jogállamiság – emelte ki a lengyel miniszterelnök.

Ahogy arról írtunk már többször is, a magyar és a lengyel kormány kéz a kézben támadta meg az Európai Bíróság előtt a mechanizmust tartalmazó kondicionalitási rendeletet, szerintük ugyanis ennek az alkalmazása az uniós alapszerződésekbe ütközne. Pedig az uniós jog elsőbbségét megtagadó Lengyelország a tűzzel játszik, a varsói alkotmánybírósági döntés után az európai vezetők kemény büntetésekről beszélnek, a hollandok azt követelik, hogy az EU alapelvével szembemenő Lengyelország egyetlen eurocentet se kapjon.

Didier Reynders igazságügyi biztos hétfőn jelentette be, hogy legkésőbb napokon vagy heteken belül aktiválhatja a jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság. A jogállamisági mechanizmus lényege, hogy az uniós költségvetés és a helyreállítási alapok védelme érdekében az EU felfüggesztheti a tagállami kifizetéseket. Igaz, egyelőre az is bizonytalan, hogy Lengyelország és Magyarország hozzáférhet-e ezekhez a forrásokhoz, a Bizottság ugyanis még mindig nem hagyta jóvá sem a varsói, sem a budapesti kormány helyreállítási tervét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!