A cseh államfő nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatait

2021. október 18. – 20:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miloš Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat

– jelentette be az MTI tudósítása szerint hétfőn Prágában Miloš Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Zeman egészségi állapotáról, mert az elnöki hivatal már több mint egy hete nem adott kielégítő tájékoztatást a törvényhozásnak. A szenátus elnöksége kedden találkozik a parlamenti pártok vezetőivel, hogy megvitassák, milyen lehetőségek nyílnak az államfői jogkörök átruházására.

Miroslav Zavoral kórházigazgató – aki egyben az elnök kezelőorvosa – a hatályos törvényekre hivatkozva a konkrét információk nyilvános közlését elutasította. A 77 éves államfő a múlt hétvégén, a cseh parlamenti választásokkal egy időben került az intenzív osztályra, valószínűleg cukorbetegsége és az amiatt kialakuló, alsó végtagokat érintő neuropátia (idegi károsodás) fordulhatott súlyosabbra.

Zeman kórházi tartózkodását eredetileg háromhetesre becsülték az orvosok, azonban környezetének titkolózása fokozta az állapotával kapcsolatos bizonytalanságot, és jelenleg csak annyit tudni, hogy az elnök állapotát sikerült stabilizálni.

Ahogy arról írtunk, a választásokon Andrej Babiš kormányfő pártját, a centrista ANO-t megelőzte a jobboldali, hárompárti Spolu (Együtt) koalíció, aminek egy másik, szintén Babišsal szemben összeálló jobboldali koalícióval együtt megvan a biztos, 108 képviselős többsége a 200 fős alsóházban, és már egyértelműen bejelentkeztek a kormányalakításra. Babiš eddigi koalíciós partnereként a szociáldemokraták és a kabinetet kívülről támogató kommunisták nem érték el a bejutáshoz szükséges küszöböt.

Babiš veresége ellenére eleinte azzal érvelt, hogy a legnagyobb frakciója 72 képviselővel az ő pártjának lesz, és a nyíltan őt támogató, a ceremoniális kereteket korábban is feszegető Miloš Zeman is arra utalt még a választás előtt, hogy az ANO vezetőjét kérné fel először kormányalakításra. Azonban később a lehetőségeit mérlegelő kormányfő is bejelentette, hogy ellenzékbe vonul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!