Felesége szerint időigényes lesz Miloš Zeman cseh államfő gyógykezelése

2021. október 14. – 17:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ivana Zemanová, a cseh államfő, Miloš Zeman felesége megerősítette, hogy férje beteg, de ezen túl semmiféle konkrétumot nem árult el. „Megerősíthetem, hogy férjem gyógykezelésnek vetette alá magát, amely időigényes. A találgatásokat a diagnózisáról etikátlannak tartom” – jelentette ki az MTI szerint, türelmet és megértést kérve a sajtótól.

A 77 éves államfő egy nappal a péntek-szombaton tartott cseh képviselőházi választások vége után került kórházba, ami fokozta a bizonytalanságot az új kormány megalakítása körül. Egyelőre nem világos, mennyi ideig lesz az államfő a kórházban. Jirí Ovcácek elnöki szóvivő szerint erről az orvosok döntenek megfelelő időben, vasárnap hivatalosan annyit közöltek, hogy az elnök intenzíven volt, de stabilizálták az állapotát. Ovcácek szerdán annyit tett hozzá, hogy Zeman kommunikál a környezetével, és figyelemmel kíséri a választás utáni helyzetet.

A prágai Központi Katonai Kórház, ahova vasárnap beszállították Miloš Zeman cseh államfőt – Fotó: Lukas Kabon / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP
A prágai Központi Katonai Kórház, ahova vasárnap beszállították Miloš Zeman cseh államfőt – Fotó: Lukas Kabon / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Mint a választás után megírtuk, az eredmény világos, Andrej Babiš kormányfő pártját, a centrista ANO-t megelőzte a jobboldali, hárompárti Spolu (Együtt) koalíció, aminek egy másik, szintén Babišsal szemben összeálló jobboldali koalícióval együtt megvan a biztos, 108 képviselős többsége a 200 fős alsóházban, és már egyértelműen bejelentkeztek a kormányalakításra. Babiš eddigi koalíciós partnereként a szociáldemokraták, és a kabinetet kívülről támogató kommunisták nem érték el a bejutáshoz szükséges küszöböt.

Babiš azonban veresége ellenére azzal érvelt, hogy a legnagyobb frakciója 72 képviselővel az ő pártjának lesz, és a nyíltan őt támogató, a ceremoniális kereteket korábban is feszegető Zeman elnök is arra utalt a választás előtt, hogy az ANO vezetőjét kérné fel először kormányalakításra. Ez akár egy elhúzódó ügyvivő kormányt is jelenthet, hiába nem látszik, hogyan tudna többségi koalíciót összerakni az eddigi miniszterelnök.

Babiš vasárnap éppen azelőtt találkozott Zemannal, hogy az államfő kórházba került. Kedden azt mondta, Zeman akkor jelezte neki, hogy őt akarja megbízni kormányalakítással. Hozzátette, ki kell várni, hogy valóban így történik-e, és még meggondolja, elfogadja-e, szerinte az ANO-nak nem célja a demokratikus folyamatok fékezése. Babiš azt is elismerte, hogy már előre megkereste a Spolu legerősebb erejét adó Polgári Demokratikus Pártot (ODS), aminek 37 képviselője lesz majd, de elutasították ajánlatát.

Szerdán az elnöki szóvivő a Twitteren jelentette be, hogy Zeman hajlandó találkozni Petr Fialával, a Spolu koalíció kormányfőjelöltjével „egy későbbi időpontban”. Fiala, a polgári demokraták elnöke azt mondta, a találkozót akkor fogják megtartani, amikor az elnök egészségi állapota javul, és már nem az intenzív osztályon fogják ápolni.

Szóvivője csütörtökön azt is elmondta, hogy Zeman november 8-ra összehívja az októberi választások alapján összeállt új képviselőházat. A hatályos szabályok szerint az új összetételű parlamenti alsóház első ülését a választások után legkésőbb 30 nappal kell összehívni. Ekkor jár le az a határidő is, amely alatt megóvhatók a választási eredmények.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!