Koalíciós tárgyalásokat kezdenek a szocdemek, a Zöldek és a liberálisok Németországban

2021. október 15. – 17:06

Koalíciós tárgyalásokat kezdenek a szocdemek, a Zöldek és a liberálisok Németországban
Annalena Baerbock (Zöldek), Christian Lindner (FDP) és Olaf Scholz (SPD) papírmasé-figurái egy WWF-es pandamackó társaságában – Fotó: Annegret Hilse / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetes egyeztetések után pénteken arról döntöttek a németországi szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberális szabad demokraták (FDP) vezetői, hogy koalíciós tárgyalásokat kezdenek egy új kormányról, írja az MTI.

Két hétig egyeztettek előzetesen a pártok egy lehetséges „jelzőlámpa”-koalícióról – a vörös SPD, a Zöldek és a sárga FDP színeiből álló kollaboráció pedig Olaf Scholz vezetésével alakíthat kormányt heteken belül, ha megállapodnak a kormányprogramról. A következő napokban a pártok vezető testületei megtárgyalják az eredményeket, és valószínűleg megadják a felhatalmazást a koalíciós tárgyalásokra, amelyek így legkorábban a jövő héten kezdődhetnek.

A szocdemek kancellárjelöltje, Olaf Scholz szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, „az utóbbi száz év legnagyobb ipari modernizációs programját” valósíthatja meg az SPD-Zöld-FDP-koalíció. Az új kormány középpontjába helyeznék a modernizálás mellett a digitalizálást, a megújuló energiaforrásokra való átállást, valamint a minimálbér emelését is.

Robert Habeck, a Zöldek másik társelnöke a Baerbock-Scholz-Lindner hármassal a pénteki sajtótájékoztatón – Fotó: Kay Nietfeld / dpa Picture-Alliance via AFP
Robert Habeck, a Zöldek másik társelnöke a Baerbock-Scholz-Lindner hármassal a pénteki sajtótájékoztatón – Fotó: Kay Nietfeld / dpa Picture-Alliance via AFP

Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke szerint a három párt összefogásával a klímavédelem követelményeinek megfelelő politika jöhet Németországban, a szocdem-zöld-liberális kormány pedig „a haladás koalíciója” lesz. Céljuk az, hogy a kormányzás során egyszerre érvényesüljenek a szociális és az ökológiai szempontok is.

Christian Lindner FDP-elnök pedig arról beszélt, hogy az eddigi tárgyalások hangulata és eredményei alapján „korszakváltás jön a politikai kultúrában”. A liberálisok főleg a bürokrácia csökkentését, és a társadalmi mobilitás erősítését szorgalmaznák a következő kormányban.

Ahogy arról beszámoltunk, a német szövetségi parlamenti választást az SPD nyerte meg, a második helyen Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniója (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) végzett – mindkét konzervatív párt támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt. A szeptember végi választás eredményeit ebben a cikkünkben elemeztük részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!