Orbán Viktor az új osztrák kancellárnak: Ausztria kiemelten fontos szövetségesünk

2021. október 12. – 16:21

Orbán Viktor az új osztrák kancellárnak: Ausztria kiemelten fontos szövetségesünk
Alexander Schallenberg – Fotó: ASKIN KIYAGAN / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált az új osztrák kancellárnak, Alexander Schallenbergnek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden.

A magyar kormányfő azt írta, örömére szolgál, hogy osztrák kollégája személyében egy Európa jövője iránt elhivatott, és egyben hazánk irányába is tiszteletet mutató politikussal lesz alkalma együttműködni.

Ausztria kiemelten fontos szövetségesünk a politika, a gazdaság és a társadalmi kapcsolatok terén egyaránt – szögezte le Orbán Viktor, aki biztosította az új osztrák kancellárt, hogy számíthat személyes elkötelezettségére a kölcsönös bizalmon és megbecsülésen alapuló magyar-osztrák együttműködés fejlesztése tekintetében.

A magyar miniszterelnök levelében kifejezte meggyőződését, hogy a közösen vallott európai értékek mentén eredményesen tudnak együtt dolgozni a régió versenyképességének növelése, valamint az erős nemzeteken és a keresztény hagyományokon alapuló, a tagállamok egyenlőségét és a közösségi vívmányokat tiszteletben tartó Európai Unió erősítése érdekében.

Schallenberget az Osztrák Néppárt (ÖVP) azután jelölte a tisztségre, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette lemondását a szombat esti kabinetülés után. Kurz azért mondott le, mert a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt napok óta vizsgálódott a közvetlen környezetében. A koalíciós partner Zöld Párt emiatt kihátrált Kurz mögül, az összeomlás szélére sodorva a kormányt. Ausztriában manipulált közvélemény-kutatások készültek közpénzből, az ügyészség szerint az Österreich című újság tetemes hirdetési pénzért címlapon támogatta a Kurz felívelő karrierjét. Kurz ellen májusban hamis tanúzásért indítottak eljárást.

Az új kancellár, Alexander Schallenberg diplomatacsaládból származik, külföldön is elismert politikus, akinek kormányzati gyakorlata is van. Az első Kurz-kormány bukása után, 2019 júniusától Brigitte Bierlein szakértői kormányában külügyminiszterként és később kancelláriaminiszterként is dolgozott. A második Kurz-kormány 2020 januárjában megerősítette külügyminiszteri hivatalában, ő volt az egyetlen, aki az előző szakértői kormány tagjai közül hivatalában maradt.

Kövess minket Facebookon is!