A náci bűnökkel vádolt százéves egykori SS-őr a bíróság előtt is ragaszkodik az ártatlanságához

2021. október 8. – 17:40

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken újabb tárgyalással folytatódott a százéves egykori SS-őr, Josef S. pere, akit azzal vádolnak, hogy a sachsenhauseni koncentrációs tábor őreként 3518 fogoly meggyilkolásában vett részt. Schuetz pénteken ártatlannak vallotta magát, és azt mondta, fogalma sem volt arról, hogy mi zajlott a táborban és ő maga sem csinált semmit olyasmit, amivel vádolják – írja a France24.

Mint azt korábban megírtuk, a vádak szerint a maga száz évével a legidősebb náci korszakbeli vádlottá váló férfi bűnrészes volt szovjet hadifoglyok lelövésében, és mások Zkylon B gázzal való kivégzésében. Cyrill Klement ügyész a bíróságon a Sachsenhausenben 1941 és 1945 között történt szisztematikus gyilkosságokról számolt be, és azt mondta, hogy a férfi mindezt tudatosan és szándékosan támogatta. Amikor viszont pénteken a tábori munkájáról kérdezték, a férfi azt állította, hogy ártatlan, és ragaszkodott ahhoz, hogy semmit nem tudott arról, hogy mi zajlott ott és nem is vett részt a gyilkosságokban.

A vádlott ártatlanságról szóló kijelentése komoly felháborodást váltott ki a tárgyaláson részt vevő felperesek körében. A 84 éves Christoffel Heijer úgy reagált, hogy megérti, hogy a náciktól való félelme miatt a férfi elvégezte a munkát, amit rábíztak, azt viszont nem, hogy hogy tudott ennyi ideig nyugodtan aludni, hogy nem járt ez a fejében és hogy nem érzett bűntudatot a tettei miatt. Christoph Heubner, a Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke azt mondta, hogy ennek a pernek komoly jelentősége van, de a társadalomnak biztos jobb lenne, ha a vádlott is hajlandó lenne részt venni benne. A férfi az ártatlanságának bizonygatása mellett érdemi információkkal nem szolgált, inkább az életét vette végig , és a családjáról is sokat beszélt.

Németországban az utóbbi időben megszaporodtak a nagyon idős egykori nácik elleni büntetőügyek, amire leginkább John Demjanjuk egykori SS-őr elítélése teremtett precedenst tíz évvel ezelőtt. Ez tette lehetővé, hogy vádat emeljenek náci bűnökben való bűnsegédletért és felbujtásért is, mert addig a gyilkosságban való közvetlen részvételt kellett bizonyítani. Múlt héten egy 96 éves nő pere kezdődött meg, őt azzal vádolják, hogy a stutthofi koncentrációs tábor titkárnőjeként volt bűnrészes több mint tízezer ember halálában. A nő egyébként a tárgyalásának reggelén megszökött az idősotthonból, ahol lakott, de még aznap sikerült megtalálnia őt a rendőröknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!