Elkapták a 96 éves náci szökevényt, aki egy német idősek otthonából lépett meg

2021. szeptember 30. – 18:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Taxival indult el a quickborni idősotthonból, de a bíróság helyett inkább Hamburg felé vette az irányt a 96 éves Irmgard Furchner, a stutthofi koncentrációs tábor egykori titkárnője – írja a BBC.

A nő a vád szerint a második világháború idején, 1943. június és 1945. április között a stutthofi (ma a lengyel Sztutowo) koncentrációs tábor titkárnőjeként több mint tízezer ember halálában működött közre. Ezért kellett volna bíróság elé állnia csütörtökön, de nem jelent meg a tárgyaláson,

ezért Dominik Gross bíró hivatalosan is szökésben lévő személynek nyilvánította, és elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Irmgard Furchnert rendőrök néhány órával az eltűnése után Hamburg utcáin fogták el. A nő ügyvédje egyébként megjelent csütörtökön a bíróságon, de nem nyilatkozott az újságíróknak. A bíró pedig az elfogatóparancs kiadása után október 19-ére halasztotta Furchner tárgyalását. A nőt idős kora miatt orvosi vizsgálatnak kell majd alávetni, hogy kiderüljön, van-e olyan állapotban, hogy részt vegyen a tárgyaláson. Amennyiben igen, a korára való tekintettel a bíróság akkor is naponta legfeljebb két órát fog ülésezni.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Irmgard Furchner évtizedek óta az első nő, akit a náci uralom alatt elkövetett bűnök miatt idéztek bíróság elé. Ráadásul a kora miatt is kuriózumnak számít, Németországban nem jellemző, hogy ilyen idős korban indítsanak eljárást volt nácik ellen. Egy hét múlva egyébként egy nála is idősebb, százéves férfi is bíróság elé kerül majd, őt azzal vádolják, hogy a sachsenhauseni táborban volt őr.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!