Megszökött a tárgyalása előtt a stutthofi koncentrációs tábor egykori, most 96 éves titkárnője

2021. szeptember 30. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön kezdődő tárgyalása előtt megszökött a hatóságok elől a most 96 éves Irmgard Furchner, akit azért idéztek bíróság elé, mert a vád szerint a második világháború idején, 1943 júniusa és 1945 áprilisa között a stutthofi (ma a lengyel Sztutowo) koncentrációs tábor titkárnőjeként több mint tízezer ember halálában működött közre – írja az Euronews.

A Hamburgtól nem messze, egy idősotthonban élő Furchnernek csütörtökön kellett volna megjelennie a bíróságon, ám Itzehoe bíróságának elnöke reggel azt közölte, hogy a gyanúsított ismeretlen helyre távozott, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene. A bíróság szóvivője azt közölte, hogy a Furchner reggel elhagyta az idősotthont és beszállt egy taxiba, azóta nem tudják, hol van. A nő ügyvédje megjelent a bíróságon, de nem nyilatkozott az újságíróknak.

Az ügyben eljáró bíró türelemre intett mindenkit, amire valószínűleg szükség is lesz. Ha meg is találják Furchnert, előbb orvosi vizsgálatnak kell majd alávetni őt, hogy kiderüljön, alkalmas-e arra, hogy részt vegyen a tárgyaláson. Irmgard Furchner évtizedek óta az első nő, akit a náci uralom alatt elkövetett bűnök miatt idéztek bíróság elé, de a kora miatt is kuriózumnak számít, Németországban nem jellemző, hogy ilyen idős korban indítsanak eljárást volt nácik ellen. Egy hét múlva egyébként egy nála is idősebb, százéves férfi is bíróság elé kerül majd, őt azzal vádolják, hogy a sachsenhauseni táborban volt őr.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!