Egy százéves egykori SS-őr állt bíróság elé, hogy náci bűnökért feleljen

2021. október 7. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Hetvenhat évvel a második világháború befejezése után állították bíróság elé azt a százéves német férfit, aki a sachsenhauseni koncentrációs tábor egyik őre volt. A Josef S-ként említett férfit 3518 fogoly meggyilkolásában való részvételével vádolják.

A vádak szerint Josef S. bűnrészes volt szovjet hadifoglyok lelövésében, és mások Zkylon B gázzal való kivégzésében. A lassan 101 éves férfit a Brandenburg an der Havel-i börtön egy speciálisan kialakított sportcsarnokába vezették, ahol szigorú biztonsági intézkedések mellett megkezdődött a tárgyalása.

Josef S. 21 évesen, 1942-ben lett őr Saschenhausenben, de hogy ott mit tett, arról nem nyilatkozott. Ügyvédje, Stefan Waterkamp is azt mondta a bíróságon, hogy védence a tárgyaláson nem nyilatkozik az ellene felhozott vádakról, pénteken viszont beszél személyes körülményeiről.

A kerekesszékben érkező, arcát kék mappa mögé rejtő férfi naponta legfeljebb két és fél órát képes a bíróság rendelkezésére állni, a tárgyalás januárig tart majd a tervek szerint.

A náci bűnökkel megvádolt Josef S. a mappa mögött – Fotó: Tobias Schwarz – AFP
A náci bűnökkel megvádolt Josef S. a mappa mögött – Fotó: Tobias Schwarz – AFP

Cyrill Klement ügyész a bíróságon a Sachsenhausenben 1941 és 1945 között történt szisztematikus gyilkosságokról számolt be, és azt mondta, hogy Josef S. mindezt tudatosan és szándékosan támogatta. „Legalábbis azzal, hogy lelkiismeretesen teljesített őrszolgálatot, amely tökéletesen beilleszkedett a gyilkossági rendszerbe”.

Josef S. a maga száz évével a legidősebb náci korszakbeli vádlott, és nem is valószínű, hogy bárki is lekörözi, hiszen alig élnek már abból az időszakból. Az ugyanakkor nem olyan régi keletű, hogy alacsony rangú egykori katonákat is megvádolnak a bíróságokon.

A BBC azt írta, hogy John Demjanjuk egykori SS-őr elítélése teremtett precedenst tíz évvel ezelőtt. Ez tette lehetővé, hogy vádat emeljenek náci bűnökben való bűnsegédletért és felbujtásért is, mert addig a gyilkosságban való közvetlen részvételt kellett bizonyítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!