Országszerte több ezren tüntettek a brazil elnök ellen

2021. október 3. – 08:17

Országszerte több ezren tüntettek a brazil elnök ellen
Egy brazil tüntető összefestékezett zászlót lenget az egyik szombati demonstráción – Fotó: Sergio Lima / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 160 brazil városban tüntettek Jair Bolsonaro elnök ellen szombaton – írja a BBC. A több eres tüntetéseket az ellenéki pártok és a szakszervezetek szervezték meg. A legtöbben amiatt vonultak utcára, mert szerintük az elnök nem kezelte megfelelően a járványt.

Brazíliában már több mint 600 ezren haltak bele a SARS-CoV-2 fertőzés szövődményeibe, ehhez képest az elnök végig szkeptikus volt a járvánnyal kapcsolatban. Tavaly decemberben például azt mondta, hogy nem oltatja be magát, mert akár krokodillá is változhat a védőoltástól. Márciusban már a negyedik új egészségügyi minisztert nevezték ki a járvány kezdete óta.

„Ez az elnök megtestesít mindent, ami visszamaradott a világban – éhezés, szegénység, korrupció. Mi azért vagyunk itt, hogy megvédjük a demokráciát”

– mondta egy tüntető az AFP-nek.

Jair Bolsonaro ellen tüntető tömeg Brazilvárosban – Fotó: Mateus Bonomi / Anadolu Agency / AFP
Jair Bolsonaro ellen tüntető tömeg Brazilvárosban – Fotó: Mateus Bonomi / Anadolu Agency / AFP

Bolsonaro ellen már több mint 100 impeachment-eljárást kezdeményeztek, de az illetékes hatóság eddig egyikkel sem foglalkozott érdemben. A brazil legfelsőbb bíróság viszont több, az elnököt vizsgáló nyomozást is engedélyezett.

Szeptemberben óriási demonstrációra hívta a híveit az ország függetlenségének napján és sokan valóban az utcára vonultak, de minden esetben ellentüntetőkkel találkoztak. Májusban már tízezrek tüntettek az elnök ellen.

A választások pont egy év múlva lesznek, de a felmérések alapján a brazilok 61 százaléka szerint a kormány rosszul vagy nagyon rosszul teljesít. Mikor Bolsonaro hatalomra került, ez a szám 23 százalék volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!