Brazíliában a negyedik egészségügyi minisztert nevezték ki a járvány kezdete óta

2021. március 16. – 05:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jair Bolsonaro brazil elnök hétfőn új egészségügyi minisztert nevezett ki Marcelo Queiroga kardiológus személyében, aki a tisztséget eddig betöltő Eduardo Pazuello tábornokot váltja fel. Queiroga már a negyedik egészségügyi miniszter a koronavírus-járvány tavalyi kitörése óta.

Pazuello azután került nyomás alá, hogy az utóbbi egy hétben újabb csúcsértéket ért el a kór halálos áldozatainak száma Brazíliában: ez alatt az idő alatt többen haltak meg, mint a világ bármely más országában. A koronavírusnak már több mint 279 ezer halálos áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília 11,5 millióval a harmadik az Egyesült Államok és India után, írja az MTI.

Bolsonaro újságíróknak azt nyilatkozta, hogy Queiroga elődje munkásságát fogja folytatni, miközben a kormányzat megkétszerezi erőfeszítéseit az oltási kampányban. Az eddigi minisztert, az aktív katonai szolgálatot teljesítő Pazuello tábornokot számos bírálat érte, amiért egészségügyi tárcavezetőként nem volt semmilyen szakirányú végzettsége a közegészségügy terén. Pazuello támogatta az elnök álláspontját a koronavírussal szemben nem bizonyított hatékonyságú gyógyszerek alkalmazásában, miközben igyekezett kisebb jelentőséget tulajdonítani a távolságtartási szabályok szükségességének.

Pazuello két elődje tavaly szinte egy hónap különbséggel mondott le, részben mivel ezek az orvosi végzettségű tárcavezetők nem voltak hajlandóak jóváhagyni a koronavírussal fertőzött betegek kezelését a malária elleni hidroxi-klorokinnal. Más országok egészségügyi hatóságai szerint a szer nagy valószínűséggel hatástalan a koronavírussal szemben, és óva intettek attól, hogy erre a célra használják. Az Egészségügyi Világszervezet szakértői is ajánlják, hogy a gyógyszerrel nem érdemes további kutatásokat végezni, mert érdemben nem javít a betegek állapotán.

Jair Bolsonaro brazil elnök a járvány kitörése óta többször is elbagatellizálta a helyzetet: volt, hogy aprócska influenzának nevezte az új koronavírus okozta betegséget, és azt hangoztatta, hogy a korlátozások romba döntik a gazdaságot, ami éhezéshez, káoszhoz és nyomorhoz fog vezetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!