Bolsonaro: Senki nem vállal felelősséget azért, ha krokodillá változunk a vakcinától

2020. december 19. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

Jair Bolsonaro brazil elnökről régóta lehet már tudni, hogy eléggé szkeptikus a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, dacára annak, hogy Brazíliában a héten megint ezer fölé emelkedett a napi halálozások száma, korábban pedig az elnök is elkapta a vírus okozta betegséget. Bolsonaro a héten elmondta, a vakcina hamarosan mindenkinek elérhető lesz Brazíliában, ő azonban nem fogja beadatni magának, mert mint mondta, akár krokodillá is változhat az ember tőle, senki nem fog felelősséget vállalni ezért – írja a France 24.

A brazil elnök szerint a Pfizer szerződéséből egyértelműen kiderül, hogy a vállalat nem vállal felelősséget az esetleges mellékhatásokért, és ha valaki krokodillá változik tőle, az kizárólag az ő baja lesz. Az oltóanyagot Brazíliában hetek óta tesztelik már, és több országban már aktívan alkalmazzák is, köztük például az Egyesült Államokkal, de Bolsonaro ennek ellenére sincs meggyőződve arról, hogy biztonságos a dolog, a gyártó ugyanis

semmit nem fog tenni, ha valaki szuperképességeket kap, ha egy nő szakállat növeszt vagy ha egy férfi női hangon kezd el beszélni a vakcina miatt.

Brazíliában szerdán kezdődött meg az immunizációs kampány, ahol Bolsonaro még azt mondta, hogy az oltóanyag ingyenes lesz, de nem kötelező, csütörtökön azonban a legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy kötelezővé kell tenni, de senkit nem lehet rákényszeríteni arra, hogy beadassa magának. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hatóságok oszthatnak bírságokat azoknak, akik nincsenek beoltva, és bizonyos közterületekről is kitilthatják őket, de ezen túl semmilyen eszközük nem lesz arra, hogy az emberek beoltassák magukat.

Bolsonaro azt is hozzátette, hogy ő biztosan nem fogja beadatni magának a vakcinát, amivel sokak szerint rossz példát mutat a népének. Ezeknek a „gyengeelméjű idiótáknak” a fent leírtakon túl azt üzeni, hogy ő már átesett a víruson, rendelkezik antitestekkel, ezért semmi oka nincs beoltatni magát. Abban egyelőre nincs tudományos konszenzus, hogy pontosan mennyi ideig jelent védettséget az, ha valaki már megfertőződött a vírussal, de valószínűleg ebben az esetben is érdemes lesz beadatni a vakcinát, mert ez erősebb védettséget biztosíthat a természetes reakciónál. Bolsonaro júliusban fertőződött meg, és három hét alatt keveredett ki a betegségből. Brazíliában eddig több mint hétmillió esetet regisztráltak, és nagyjából 186 ezren haltak meg a koronavírus miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!