Tízezrek tüntettek Bolsonaro ellen Rio de Janeiróban

2021. május 29. – 22:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tízezrek vonultak az utcára szombaton Brazília több városában Jair Bolsonaro elnök és járványkezelési politikája ellen tüntetve – írta meg az MTI.

Rio de Janeiro központjában mintegy 10 ezer ember vett részt a baloldali szervezetek és diákmozgalmak által szervezett tüntetésen, „Bolsonaro, takarodj”, „Bolsonaro népírtás” jelszavakat skandálva.

Bolsonaro ellen tüntetők. Fotó: Suamy Beydoun / AGIF / AFP
Bolsonaro ellen tüntetők. Fotó: Suamy Beydoun / AGIF / AFP

Az országban a koronavírus-világjárványnak eddig közel 460 ezer halottja volt, és a járvány újabb fellobbanásától tartanak. A tüntetők szerint számos halálesetet meg lehetett volna előzni, ha a kormány előbb kezdi meg a döcögve haladó oltási kampányt. A demonstrálók emellett azzal is vádolják az államfőt, hogy támogatja az erdőirtást, az erőszakot és a fajgyűlöletet.

Amióta megjelent a koronavírus – amelyet az államfő kis náthának nevezett – Bolsonaro bírálta a karantént, bizonyított hatásosság nélküli gyógyszereket népszerűsített és kétségbe vonta a vakcinák hatásosságát.

Számos más brazil városban szintén tartottak megmozdulásokat. A szervezők kérték a résztvevőket, hogy tartsák be a korlátozó intézkedéseket, maszkot és kézfertőtlenítőt osztottak.

A tüntetésekre két olyan hétvége után került sor, amelyeken Bolsonaro saját maga szervezett megmozdulásokat a kormánya támogatására. Az államfő népszerűsége minden korábbinál alacsonyabb, 24 százalékon áll a Datafolha intézet szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!