Kormányközeli vállalkozók kaptak milliárdokat a dubaji világkiállítás magyar pavilonjának építésére, működtetésére

2021. október 1. – 19:35

Másolás

Vágólapra másolva

Ma, október elsején nyílt meg a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott dubaji világkiállítás, ahol 192 ország mutatkozik be. A 2022. március 31-ig látogatható expo az első világkiállítás, amelyet a Közel-Keleten rendeznek meg.

A számunkra igazán érdekes ebből a magyar pavilon. A kormány és az MTÜ szerint rendkívüli turisztikai és diplomáciai lehetőség a részvétel, az Mfor összeszedte a már most kézzelfogható nyereséget a kormányközeli vállalkozóknál.

A kormány már 2019 márciusában elkülönített 21 milliárdot a világkiállítás költségeire, ezek közül a legnagyobb tétel a pavilon építése és későbbi bontása. 2019-ben kiderült, a milánói világkiállítás sámándobjánál is drágábban, nettó 10,6 milliárdért építheti meg a WHB-Épkar Építőipari Kft.. A cég többségi tulajdonosa az a Paár Attila, aki Tiborcz István üzlettársaként lett ismert, ma is van közös cégük.

Természetesen többszöri módosítással ez a 10,6 milliárd is felment 11,2 milliárd forintra.

Az üzemeltetést egyedüli pályázóként a helyi, de magyar érdekeltségű Kraftwerk Design And Production L.L.C láthatja el nettó 1 millió 85 ezer dollárért (mintegy 330 millió forintért), és a kommunikációs ügynökségi feladatokat pedig Rogán Antal kedvenc médiaügynökségei végezhetik: Balásy Gyula két cége, a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. 135 millió forintért.

Az Mfor hozzáteszi, az ételt és italt egy Aston Catering Kft. biztosítja a maga 200 milliós ajánlatával, ami igen jól is jön a cégnek, hiszen 2020-ban még 53 millió forintos forgalmat könyvelhetett el, a vesztesége pedig közel 30 millió forint volt.

A pavilont egyébként Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezte, és a Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint tematikája alapján elnyerte a Time Out Dubai újságíróinak elismerését, ugyanis a világkiállítás 192 pavilonja közül a 15 legkülönlegesebb közé választották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!