A külügyminiszter lett a japán kormánypárt elnöke, az elődje az olimpia után távozott

2021. szeptember 29. – 10:38

A külügyminiszter lett a japán kormánypárt elnöke, az elődje az olimpia után távozott
Kisida Fumio ünnepel, a novemberi választásokra kellene felhoznia a pártját – Fotó: Masanori Genko/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kisida Fumio volt külügyminiszter nyerte szerdán Japánban a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöki tisztségéért tartott szavazást, így várhatóan ő lesz az ország új miniszterelnöke is – jelentette az MTI.

Kisida 257 szavazatot szerzett a döntő fordulóban, legerősebb riválisa, Kono Taro, az oltási programért felelős miniszter pedig 170-et. A választáson két nő, Takaicsi Szanae volt belügy- és távközlési miniszter és Noda Szeiko is indult, ám ők az első kör után visszaléptek.

Kisida Fumio viszonylag alacsony támogatottságot élvez az országban, így elképzelhető, hogy személye megnehezíti az LDP helyzetét a parlamenti választásokon. Az új miniszterelnök legfontosabb feladata a koronavírus-járvány nyomán megroppant japán gazdaság talpra állítása lesz.

Korábban Kisida azt mondta, célja a középosztály, illetve a gazdaságilag sérülékeny csoportok – például a kisgyerekes családok – erősítése. Kisida Fumio 2012-től 2017-ig állt a külügyi tárca élén. Ő volt az egyik szervezője Barack Obama akkori amerikai elnök 2016-os hirosimai látogatásának, 2015-ben pedig ő írta alá Szöullal a második világháborúban a japán hadsereg által prostitúcióra kényszerített dél-koreai nők ügyét rendező: végső és visszafordíthatatlan megállapodást.

Ebben megegyeztek, hogy pénzalapot hoznak létre az 1910 és 1945 közötti japán gyarmati uralom idején szexrabszolgaságra kényszerített dél-koreai nők támogatására, amelyhez a japán kormány egymilliárd jennel (2,8 milliárd forinttal) járul hozzá. Dél-Korea cserébe vállalta, hogy az ügyben nem bírálja többé Japánt.

Az LDP-t eddig irányító Szuga Josihide, a jelenlegi miniszterelnök szeptember elején, közvetlenül a paralimpia után jelentette be, hogy nem indul a párt elnöki posztjáért. A politikus egy évet sem töltött a miniszterelnöki székben. Szuga kormánya egyébként rekordalacsony népszerűségen állt, 30 százalék alá esett, a koronavírus-járvány nem megfelelő kezelése és az olimpia megrendezése nem nyerte el a választók tetszését.

A párt elnöki tisztsége lényegében automatikusan a miniszterelnöki posztot is jelenti, mert a kormányzó pártnak többsége van a parlament alsóházában. Japánban legkésőbb november végén parlamenti választásokat tartanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!