Tárgyalnak a Zöldek és a liberálisok az új német kormányról, a CDU nem kötne mindenáron koalíciót

2021. szeptember 27. – 16:51

Másolás

Vágólapra másolva

A közös kormányzás lehetőségeiről tárgyalna a liberális Szabad Demokrata Párt a Zöldekkel a vasárnapi németországi választások után, írja az MTI. Christian Lindner, az FDP elnöke szerint azért a Zöldekkel veszik fel elsőként a kapcsolatot, mert a zöldpárt programjától állnak a legtávolabb a liberálisok elképzelései – éppen ezért nekik kell a legintenzívebben dolgozni azon, hogy összehangolják egy esetleges kormánykoalíció tervét.

Ha megállapodnak, valószínűleg elsőként a választásokon győztes szociáldemokratákhoz fordulhatnak majd – ugyanis bár a CDU-CSU is szívesen leülne tárgyalni a két párttal, de a konzervatív uniópártok politikusai hétfőn úgy nyilatkoztak, „nem akarnak mindenáron” koalíciót kötni.

Ahogy arról beszámoltunk, a német szövetségi parlamenti választást a Szociáldemokrata Párt (SPD) nyerte meg, a második helyen pedig a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) végzett – mindkét konzervatív párt támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt.

Eddig a balközép és a jobbközép néppárt együtt kormányzott, nyolc év nagykoalíció után viszont egyik szereplő sem folytatná ebben a felállásban – annál inkább keresi mind az SPD, mind a CDU-CSU a Zöldek és a liberálisok kegyeit.

Ugyanis bár a szocdemek szoros versenyben legyőzték Merkel uniópártjait, a CDU-CSU tömb így is bejelentkezett vasárnap este a kormányalakításra, hiszen a Zöldekkel és az FDP-vel együtt nekik is többségük lenne a berlini Bundestagban. Így első körben a két középpárton múlhat, ki lesz a következő német kormány élén: a szociáldemokrata Olaf Scholz vagy a kereszténydemokrata Armin Laschet.

Christian Lindner FDP-elnök a hétfői sajtótájékoztatóján – Fotó: Sebastian Kahnert / dpa Picture-Alliance via AFP
Christian Lindner FDP-elnök a hétfői sajtótájékoztatóján – Fotó: Sebastian Kahnert / dpa Picture-Alliance via AFP

Christian Lindner, az FDP elnöke ugyan korábban azt hangsúlyozta, hogy elsősorban a CDU-CSU-val és a Zöldekkel kormányoznának együtt, hétfői tájékoztatóján már egyaránt nyitott volt arra, hogy egy „közlekedési lámpa”-koalíció keretében irányítsák Németországot a vörös SPD-sek és a sárga liberálisok a Zöldekkel. Ehhez viszont szerinte először az FDP-nek kell tárgyalóasztalhoz ülnie az ökopárttal – ezt pedig megerősítette a Zöldek társelnöke, Robert Habeck is:

„Szociálpolitikai, adó- és pénzügypolitikai kérdésekben nagyon ellentétes a véleményünk. Éppen ezért elsőként az FDP-hez fogunk fordulni”

mondta Habeck az NDR-nek adott interjújában.

Hétfőn megszólalt a két kancellárjelölt is: délelőtt Olaf Scholz megerősítette, hogy kormányt szeretne alakítani a Zöldekkel és az FDP-vel. „Nagyon hálás vagyok, és végre fogjuk hajtani azt, amivel a választópolgárok megbíztak minket. Egy nagyon boldog SPD-t láthatnak itt” – idézi a szocdem jelölt szavait a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Armin Laschet, a CDU-CSU kancellárjelöltje a hétfői tájékoztatón – Fotó: Ina Fassbender / AFP
Armin Laschet, a CDU-CSU kancellárjelöltje a hétfői tájékoztatón – Fotó: Ina Fassbender / AFP

Délután viszont a CDU-s Armin Laschet arról beszélt, hogy bár ők is tárgyalnának a két párttal, de nem követelik maguknak a kormányalakítás jogát. Az MTI beszámolója szerint Laschet azt hangsúlyozta: egyik „egykori nagy néppárt” sem kapott egyértelmű felhatalmazást a kormányalakításra, így a választási eredmény helyett az lesz a döntő, melyik erő tud maga köré többséget szervezni a parlamentben.

Laschet elismerte azt is, hogy a CDU-CSU fájdalmas veszteségeket szenvedett a vasárnapi választáson, és ebben személyesen is van felelőssége.

Ennek ellenére nem válna meg a CDU elnöki posztjától – sőt, arra is kitérő választ adott, hogy beülne-e a berlini Bundestagba képviselőként, vagy folytatná Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnökeként. A két tisztséget ugyanis összeférhetetlenség miatt nem viselhetné párhuzamosan.

A CDU testvérpártja, a CSU szintén komoly veszteségeket szenvedett el, de Bajorországban megőrizték a vezető pozíciójukat. Ennek ellenére a párt elnöke, Markus Söder szerint a szövetségi szintű második hely miatt „nem kaptak kormánymegbízást” a választóktól. Azzal ő is egyetértett, hogy tárgyalni lehet a Zöldekkel és a liberálisokkal, de „nem kell mindenáron” megállapodni velük egy együttműködésről.

A vasárnapi német választás eredményeit ebben a cikkünkben elemeztük részletesen, itt pedig beszámoltunk arról, hogyan reagáltak a magyar politikusok a németországi eseményekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!