Négy emberrabló holttestét lógatták fel a tálibok Herát utcáin

2021. szeptember 26. – 08:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Négy holttestet függesztettek ki nyilvánosan Afganisztán negyedik legnagyobb városában. A 270 ezres Herát főterén és három másik pontján kitett halott férfiak a beszámolók szerint néhány nappal korábban elraboltak egy kereskedőt és fiát – írta a CNN. Az afganisztán feletti uralmat augusztusban átvevő, radikális iszlámot követő tálib erők szabadították ki a foglyokat, végezve az emberrablókat. Szombaton még csak egy emberrabló holttestének nyilvános kifüggesztéséről lehetett tudni.

Herat kormányzóhelyettese, Ahmed Ummar Muhadzsir megerősítette a hírt a négy férfi haláláról és arról, hogy az akcióban a helyi erők egy tagja megsérült.

Az egyik emberrablónak mondott férfi holttestének nyilvános kifüggesztése Herátban – Fotó: Anadolu Agency / AFP
Az egyik emberrablónak mondott férfi holttestének nyilvános kifüggesztése Herátban – Fotó: Anadolu Agency / AFP

A holttestek nyilvános kifüggesztésével a tálib rezsim látványosan jelezni akarja, hogy képes uralni a közrendet. Ez kiemelten fontos a NATO erőinek kivonulásával a hatalomba 20 év után visszatért táliboknak, miután az újraéledő Iszlám Állam (IS) a hatalomátvétel alatt, a NATO kimenekítő akciója során a kabuli repülőtéren 170 halálos áldozattal járó öngyilkos merényletet hajtott végre, majd a napokban egy robbantássorozatot is, amelyben 35 tálib katona halt meg.

Márpedig a rendszer vezetése – amely lényegében csak pastukból áll, kihagyva a soknemzetiségű Afganisztán többi képviselőjét a hatalomból – csak azzal biztosíthatja be magát, ha garantálja a biztonságot.

A tálibok hatalomátvétele utáni ország kilátásairól ebben a helyszíni riportunkban olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!