Dzsihadisták hajtottak végre merényleteket a tálibok ellen

2021. szeptember 20. – 16:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Iszlám Állam vállalta magára az Afganisztán keleti részében végrehajtott robbantássorozatot, melyekben szerintük legalább 35 tálib harcossal végeztek. A globális dzsihád 2010-es évekbeli élharcosaként hírhedté vált szervezet Horászán Tartományként emlegetett helyi leágazása szombaton és vasárnap hajtotta végre az összesen hat támadást. A Reuters informátorai annyit meg tudtak erősíteni, hogy a Dzsalálábádban, Nangarhar tartomány székhelyén végrehajtott támadásban legalább 3 ember meghalt és 20 ember megsebesült. A Washington Post helyi értesülései szerint a dzsihadista szervezet út mentén elrejtett házi robbanószerkezetekkel hajtotta végre a támadásokat, és nemcsak tálibok, illetve családtagjaik, hanem egyes közművek ellen is – egy időre sikerült is kiütni egy nagyfeszültségű elektromos vezetéket, amely áramkimaradást okozott a 350 ezres város egy részében.

Ahogy arról a szervezettel foglalkozó cikkben részletesen is írtam, az Iszlám Állam 2014 második felében jelent meg a polgárháború által dúlt Afganisztánban, és a Szíriában és Irakban elért elképesztő sikereivel, illetve a táliboknál jobb anyagi lehetőségeivel sok helyi iszlamistát sikerült a maga oldalára állítania. Azonban az agresszív terjeszkedés azt eredményezte, hogy az Iszlám Államot már nemcsak az amerikaiak és az afgán kormányerők, hanem maguk a tálibok is kíméletlenül üldözték. A szervezet soha nem is tudott megerősödni, azonban pont a pakisztáni határvidéken található Nangarhar tartományban tartósan meg tudta vetni a lábát.

2021. szeptember 19-én Dzsalálábádban tálibok nézik az egy nappal korábban elkövetett autós robbantásos merénylet helyszínét – Fotó: AFP
2021. szeptember 19-én Dzsalálábádban tálibok nézik az egy nappal korábban elkövetett autós robbantásos merénylet helyszínét – Fotó: AFP

Ez az ellenséges viszony a mai napig sem enyhült, a dzsihád dogmájához és nemzetközi jellegéhez ragaszkodó Iszlám Állam megalkuvónak tartja a nemzetközi összetűzéseket kerülő tálibokat, és ahol lehet, igyekszik véres kérdőjelekkel kétségbe vonni az augusztusban hatalomra jutott rezsim konszolidációs ígéreteit. Augusztus végén, az amerikai evakuációs művelet utolsó napjaiban a tálibok által biztosított kabuli reptér ellen hajtottak végre öngyilkos merényletet, melyben legalább 182 ember vesztette életét.

Az Iszlám Állam egyébként Szíriában is aktív maradt, egyik sejtje pénteken például felrobbantott egy Damaszkusztól délkeletre található gázvezetéket, mellyel el is vágta az Aszad-rezsim fennhatósága alatt álló erőművek felének gázutánpótlását. A károkat a hétvégén helyreállították, de szigorú lakossági energiakorlátozásokat kellett bevezetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!