Darura akasztottak ki egy holttestet a tálibok Herát főterén

2021. szeptember 25. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

Kiakasztottak a tálibok egy holttestet a nyugat-afganisztáni Herát főterén egy darura – írta az AP hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva. A téren gyógyszertárat működtető Vazir Ahmad Szeddiki elmondta, hogy a tálibok négy holttesttel érkeztek a térre, egyet felakasztottak ott, és négyet elszállítottak a város más részeibe, hogy ott tegyék közszemlére őket. Szeddiki szerint a tálibok kihirdették a téren, hogy rendőrök ölték meg őket, miután rajtakapták emberrabláson.

Nurruddin Turabi molla, a tálib mozgalom egyik alapítója, aki a huszonöt évvel ezelőtti tálib hatalom idején a szigorúan értelmezett iszlám törvények (saría) érvényesítésért felelős vezető volt, azt mondta a minap, hogy a mozgalom ismét kivégzésekkel és kézlevágásokkal fogja büntetni a bűnelkövetőket, de valószínűleg nem fogja nyilvánosan végrehajtatni az ítéleteket, írja az MTI.

A tálibok augusztus 15-én vonultak be Kabulba, majd bejelentették, hogy átveszik Afganisztán kormányzását, és ellenőrzésük alá vonták az ország szinte teljes területét. A nemzetközi közösség azóta folyamatosan figyeli azt, hogy ezúttal is olyan könyörtelenül, a nőket elnyomva fogják-e irányítani az országot, mint a kilencvenes évek végén, vagy enyhítenek a szigoron. A mozgalom vezetőinek világlátása mindenesetre továbbra is a mélyen konzervatív, függetlenül attól, hogy nem idegenkednek a legmodernebb táv- és adatközlési technológiától, például a mobiltelefonok használatától.

Kollégánk, Földes András több részes riportsorozatában betekintést nyújtott abba, hogyan is működik a tálib kormányzás Afganisztánban.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!