EU: Az orosz választások a megfélemlítés légkörében zajlottak

2021. szeptember 20. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tapasztalataink szerint a vasárnap véget ért orosz parlamenti választások a megfélemlítés légkörében zajlottak

– jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn, aki elmondta, hogy bár a voksolás hiteles nemzetközi megfigyelők nélkül zajlott (az EBESZ-t nem hívták, a szavazás tisztaságát a Sanghaji Együttműködési Szervezet kínai, kazah vagy tádzsik tagokat is felvonultató választási megfigyelőcsoportja garantálta), számos jelentés futott be az EU-hoz helyi független megfigyelőktől. Ezek a jelentések több súlyos szabálytalanságról számoltak be a szavazások során, ráadásul a választás közeledtével erősödött a fellépés az ellenzéki politikusokkal és médiaorgánumokkal szemben is, ami ahhoz vezetett, hogy a szavazóknak csak beszűkült választási lehetőségei maradtak.

Ahogy arról a választási beharangozóban mi is írtunk, a kormányzat már a látszatra sem ügyelve, adminisztratív eszközökkel biztosította be magának a győzelmet, egyebek mellett a bebörtönzött ellenzéki Alekszej Navalnij korrupcióellenes szervezetének felszámolásával, ellenzéki vezetők és aktivisták emigrációba kényszerítésével, vagy a választási eljárás monitorozásának korlátozásával.

Peter Stano hangsúlyozta azt is, hogy az EU soha nem fogja elismerni az illegálisan elcsatolt Krím félszigeten történt választásokat, ahol a lakosság egy része orosz útlevelet kapott, hogy voksolhasson. Közben azonban arra is utalt, hogy az Oroszországgal folytatott párbeszédet folytatni kell, ennek jegyében a héten Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője tárgyalni fog Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a New York-i ENSZ-közgyűlésen.


A vasárnap véget ért orosz parlamenti választásokról már az előzetes eredmények alapján kiderült, hogy a Vlagyimir Putyin mögé felsorakozó kormánypárt, az Egységes Oroszország nyerte meg, hétfő estére a szavazatok 99 százalékának megszámlálása után úgy néz ki, hogy a szavazatok 49,63 százalékával – ami a választási rendszer miatt kétharmados többséget jelent majd.

Az ellenzéki aktivisták sokféle szabálytalanságról számoltak be, például kényszerszavazásról és előre kitöltött szavazócédulákról, de volt, ahol betömték az urnát, és olyan is, hogy egy ember többször akart szavazni. A választási bizottság elutasította a panaszokat, mondván, hogy azok „egy külföldről finanszírozott kampány részét képezik”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!