Putyin pártja áll nyerésre szabálytalanságoktól hemzsegő orosz parlamenti választásokon

2021. szeptember 19. – 21:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre csak szaporodtak az ellenzéki aktivisták szabálytalanságokról szóló panaszai az orosz választások utolsó napján, miközben egyre biztosabbá vált Vlagyimir Putyin orosz elnök pártjának győzelme – írja a BBC.

Az aktivisták sokféle szabálytalanságról számoltak be, például kényszerszavazásról és előre kitöltött szavazócédulákról, de volt ahol betömték az urnát, és olyan is, hogy egy ember többször akart szavazni. A választási bizottság elutasította a panaszokat, mondván, hogy azok egy külföldről finanszírozott kampány részét képezik.

A BBC szerint már a szavazás megkezdése előtt voltak szabálytalanságok. A választók három napot kaptak, hogy leadják voksukat vasárnap estig, ennek oka hivatalosan a járvány volt. Sokak szerint ez a megoldás viszont nem volt átlátható és lehetőséget adott visszaélésekre.

A szabálytalanságok mellett sok ellenzéki politikust és aktivistát kizártak a szavazásról – elsősorban Alekszej Navalnij börtönbe zárt ellenzéki vezető támogatóit. Egyes ellenzéki aktivisták a parlamenti választások közeledtével kénytelenek voltak elhagyni az országot. Aki nem mondott le az ellenzéki szerepvállalásról, annak se volt könnyű dolga: előfordult például, hogy egy ellenzéki induló ellen hirtelen elindult két rá megtévesztésig hasonlító, ugyanazt a nevet viselő jelölt.

A vasárnap esti állás szerint valószínű, hogy a Vlagyimir Putyin által vezetett Egységes Oroszország pártja könnyedén legyőzi a választásokon induló többi 13 pártot. Az Inszomar exit pollja szerint a szavazatok 45,2 százalékával megnyerte a parlamenti választást – közölte az MTI.

A kommunisták 21, a liberális demokraták 8,7, az Igazságos Oroszország – Hazafiak – Az Igazságért párt pedig 7,9 százalékot kapott. Az exit poll szerint az Új Emberek 4,7 százalékkal nem tudta átlépni a parlamentbe jutás küszöbét. A Központi Választási Bizottság a szavazatok 9,4 százalékának összesítése alapján azt közölte, hogy az Egységes Oroszország a voksok 38,87 százalékával vezet, a kommunisták 25,11 százalékot kaptak.

Az orosz választásokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!