Három ugyanolyan nevű és kinézetű jelölt indul Oroszországban, hogy az ellenzéki szavazók ne tudják, melyikük az igazi ellenzéki

2021. szeptember 6. – 20:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új szintre emelték a szavazók megtévesztésére alkalmas választási trükközést Szentpéterváron, ahol a szeptemberi helyi választáson az egyik választókerületben három azonos nevű és a hivatalos fotójukon is megszólalásig hasonlító jelölt indul. Ki lesz a befutó, Borisz Visnyevszkij, Borisz Visnyevszkij, esetleg Borisz Visnyevszkij?

Az azonos nevű ellenjelöltek szerepeltetése régi trükk, Magyarországon is volt már rá példa, hogy egy jelölt (például Erdei Sándor alias Rokker Zsolti Miskolcon) kénytelen volt hivatalosan megváltoztatni a nevét, hogy így különböztesse meg magát egy azonos nevű riválisától, aki váratlanul elindult vele szemben. Ha a névrokonság megzavar pár potenciális szavazót, és azok a másik jelöltre szavaznak, az csak jól jöhet a riválisoknak, Oroszországban pedig szinte már hagyománya van annak, hogy az erősebb ellenzéki aspiránsokkal szemben hasonló nevű futottak még figurákat is bevetnek.

Szentpéterváron a közelgő helyi választásokon az egyik legerősebb ellenzéki jelölt a liberálisnak számító Jabloko Pártot képviselő Borisz Visnyevszkij, aki korábban a város kormányzói tisztségéért is elindult volna, ha ezt nem teszik adminisztratív eszközökkel lehetetlenné. A választókerületében a szavazólapokon azonban rajta kívül két másik Borisz Visnyevszkij is szerepelni fog, akiknek csak az apai nevei különböznek majd az övétől: így kell majd választani Borisz Lazarevics Visnyevszkij, Borisz Ivanovics Visnyevszkij és Borisz Genadijevics Visnyevszkij között.

Az orosz Meduza cikke szerint a két ellenjelölt az elmúlt hónapokban változtatta meg hivatalosan is a keresztnevét Boriszra, a vezetéknevét pedig Visnyevszkijre, nem túl merész azt feltételezni, hogy a választás miatt. De a nevükön kívül az arcképüket is átalakították, hogy alig lehessen őket megkülönböztetni: hivatalos választási fotójukat photoshoppal változtatták meg, hogy „az igazi” Borisz Visnyevszkijre hasonlítsanak: szakáll, bajusz, erősen kopaszodó haj, így most a választásra felhívó hivatalos lapon így szerepelnek egymás mellett:

Borisz Visnyevszkij, Borisz Visnyevszkij és Borisz Visnyevszkij – Forrás: Борис Вишневский @visboris / Twitter
Borisz Visnyevszkij, Borisz Visnyevszkij és Borisz Visnyevszkij – Forrás: Борис Вишневский @visboris / Twitter

A választási bizottság vezetője azt mondja, ezzel egyszerűen gúnyt űznek a választókból, amit a túl engedékeny törvények tesznek egyelőre lehetővé. Más kérdés, hogy az egyik alteregó, Borisz Visnyevszkij 2.0 a választás előtt még Putyin állampártjában, az Egységes Oroszországban tevékenykedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!