Nem mehetnek dolgozni a kabuli önkormányzat női alkalmazottai

2021. szeptember 19. – 22:37

Másolás

Vágólapra másolva

Kabul új polgármestere azt mondta az önkormányzat női alkalmazottainak, hogy csak akkor jöjjenek be dolgozni az önkormányzatra, ha nincs olyan férfi, aki helyettesíteni tudja őket – írja a BBC.

A kabuli polgármester szerint az önkormányzat 3000 alkalmazottjának harmada nő, akik közül a felszólítás ellenére néhányan folytatják a munkát.

„A nők például városszerte a női mosdókban dolgoznak, ahová a férfiak nem mehetnek be”

– mondta Hamdullah Nomani polgármester, aki azt is hozzátette, hogy az otthonmaradók megkapják a fizetésüket, és addig nem fognak dolgozni, amíg „a helyzet normalizálódik”.

Nomani szerint a tálibok szerint szükség van rá, hogy a nők egy ideig ne járjanak dolgozni. Ez most a legújabb női jogokat sértő tálib intézkedés, ami azután jött, hogy a lányokat kizárták a középfokú oktatásból, eltiltották a nőket a sportolástól, a nőügyi minisztériumot pedig erényügyi minisztériumra nevezték át.

Mindez egyre jobban hasonlít arra a néhány évig tartó időszakra, amikor a tálibok a kilencvenes években tartották ellenőrzésük alatt az országot. Akkor sem iskolába, sem dolgozni nem mehettek a nők, de még az utcára sem mehettek ki férfi rokon nélkül. Amikor augusztusban az amerikai kivonulást követően a tálibok ismét ellenőrzésük alá vonták az országot azt ígérték, hogy tiszteletben tartják majd a nők jogikat.

Az afgán nők helyzetéről ebben a cikkünkben írtunk bővebben, az Afganisztánról szóló cikkeinket pedig itt találja.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!