9/11: a merénylők és a szaúdi kormány kapcsolatait feszegetik a most közzétett FBI-anyagok

2021. szeptember 12. – 07:50

frissítve

9/11: a merénylők és a szaúdi kormány kapcsolatait feszegetik a most közzétett FBI-anyagok
Joe Biden amerikai elnök a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulóján rendezett egyik megemlékezésen – Fotó: Reuters/Jonathan Ernst

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szombaton Joe Biden amerikai elnök utasítására nyilvánosságra hozta a 2001. szeptember 11-i merényletekkel kapcsolatos nyomozásának első, kivonatolt anyagát, amely egyebek közt vizsgálja a szaúdi kormány és a merénylők kapcsolatát is, írja az MTI a CNN híre alapján.

A titkosítás alól frissen feloldott, 2016-ból származó nyomozati anyag egyebek között Szaúd-Arábia egyesült államokbeli konzulátusának egy tisztségviselője, egy vélt szaúdi titkosügynök, illetve legalább két merénylő közötti kapcsolattal is foglalkozik. Ugyanakkor a rijádi kormány bűnrészességére vonatkozó bizonyíték nem került elő. Szaúd-Arábia következetesen azt állította, hogy nem volt köze a mintegy háromezer emberéletet követelő merényletekhez.

„Az eddigi nyomozások alapján semmiféle bizonyíték sem merült fel arra nézve, hogy a szaúdi kormány vagy tisztségviselői előre tudtak volna a merényletről, illetve bármilyen módon érintettek lettek volna”

– hívta fel a figyelmet a nagykövetség.

A tizenkilenc repülőgép-eltérítő közül tizenöt Szaúd-Arábiából származott. A merényleteket vizsgáló amerikai kormányzati bizottság arra nézve sem talált bizonyítékot, hogy Szaúd-Arábia közvetlenül finanszírozta volna az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet, amelynek az afganisztáni tálibok biztosítottak menedéket akkoriban.

A támadásban meggyilkoltak családtagjai és a sérültek ennek ellenére dollármilliárdokra perelték Szaúd-Arábiát.

A merényletek áldozatainak családjait tömörítő szervezet (9/11 Families United) nevében nyilatkozó Terry Strada aláhúzta: az FBI által közzétett dokumentum minden kétséget kizárólag bizonyította Szaúd-Arábia bűnrészességét. Strada, akinek férje, Tom életét vesztette a támadásban, nyomatékosította: itt az ideje, hogy a rijádi kormány vállalja a felelősséget tisztségviselői szerepéért.

Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetsége korábban üdvözölte az FBI-dokumentumok közzétételét, de határozottan visszautasította, hogy bármi közük lett volna a szeptember 11-i terrortámadás megszervezéséhez.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás huszadik évfordulójára az alábbi cikkekkel készültünk:

Kövess minket Facebookon is!