Megtalálták egy szovjet atommeghajtású tengeralattjáró sérült reaktorát a Kara-tenger mélyén

2021. szeptember 2. – 18:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy orosz kutatóexpedíció találta meg a szovjet haditengerészet K-19 tengeralattjárójának két sérült reaktorát 56 évvel azután, hogy a Jeges-tenger egyik peremtengerének számító Kara-tengerbe dobták, írja a The Barents Observer.

A szakemberek egyelőre vizsgálják, hogyan lehetne kockázatmentesen kiemelni a reaktorokat és elszállítani egy hajógyárba a biztonságos leszereléshez. Ehhez még tengervízmintákat vesznek, vizsgálják a sugárzást és a reaktor műszaki állapotát, mondta Andrej Zolotkov, az ANO Bellona nukleáris biztonsági szakértője. Az expedíciós csapatban tengerkutatók, az orosz Tudományos Akadémia óceánkutatói és a rendkívüli helyzetek minisztériumának képviselői is együtt dolgoznak.

A K-19 az egyik leghírhedtebb atom-tengeralattjáró volt, amivel a szovjet haditengerészet északi flottája hajózott. 1961 júliusában szivárgás keletkezett az elsődleges hűtőkör nyomását szabályozó csőben, reaktor vize forrni kezdett, ami túlmelegedést és tüzet okozott. Ezt a legénység tagjainak sikerült eloltania, de nagy gondot okozott a szivárgás helyreállítása, hogy megmentsék a tengeralattjárót a robbanástól. Sokan közülük nagy dózisú radioaktivitásnak voltak kitéve, mielőtt evakuálták őket egy közeli dízel tengeralattjáróra. A szivárgáson dolgozó legénység nyolc tagja néhány napon belül sugárbetegségben meghalt.

A tengeralattjárót a poliarni Szkhval hajógyárba vontatták, később a reaktorteret kivágták, és egy újat építettek be. A két sérült reaktort, még kiégett fűtőelemekkel együtt, északra, a Kara-tengerre vitték, és lerakóba helyezték. A súlyosan szennyezett reaktorokat akkoriban nem lehetett hajógyárban tárolni.

A most megtalált reaktorokon kívül nagyjából 17 000 tárgyat dobtak a Kara-tengerbe az 1960-as évek végétől az 1990-es évek elejéig tartó időszakban. Azért helyezték a reaktorokat sekély vízbe, hogyha egyszer a technológia lehetővé teszi, egyszerűbben ki lehessen őket emelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!