A sikeres evakuáció érdekében titkos megállapodást kötött az amerikai hadsereg a tálibokkal

2021. szeptember 1. – 11:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Titkos megállapodást kötött az amerikai hadsereg a tálibokkal, jelentette szerdán a Pentagon illetékeseire hivatkozva a CNN. A megállapodás értelmében a tálibok csoportokban kísérték a kabuli repülőtér bejáratához az országot elhagyni akaró amerikai állampolgárokat.

A CNN egyik forrása szerint a megállapodás „csodásan működött”, a kimenekítést nem hivatalosan segítő amerikaiak szerint viszont adódtak problémák, különösen a művelet elején, mert a tálibok több amerikai állampolgárt, illetve letelepedési engedéllyel rendelkező helyit nem engedtek át a repülőtérre, írja az MTI.

A megállapodás egyébként azért volt titkos, mert az amerikai fél attól tartott, hogy a tálibok hogyan reagálnának, ha kiderül, másrészt a csoportokban mozgatott amerikaiak csábító célpontot jelentettek volna az Iszlám Államnak és a hozzá hasonló terrorszervezeteknek.

Az afganisztáni válság alaphelyzetéről itt, a váratlanul gyors tálib hatalomátvétel hátteréről pedig itt írtunk bővebben. Augusztus 31-én késő este az utolsó amerikai repülők is elhagyták az országot, így befejeződött az evakuálás és az afganisztáni kivonulás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!