Biden: Minél hamarabb végzünk Afganisztánban, annál jobb

2021. augusztus 25. – 00:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden kedden a Fehér Házból jelentette be, hogy augusztus 14. óta 70 ezer embert menekítettek ki sikeresen Afganisztánból az amerikaiak – írja a CNN.

Az Egyesült Államok elnöke szerint „produktív” volt az a beszélgetés, amit a G7-csúcsra bejelentkezve folytatott Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, Kanada, valamint az Európai Unió vezetőivel, illetve a NATO vezetőivel. Úgy fogalmazott, határozott egyetértés volt a jelenleg is folyamatban lévő kimenekítési tervről és arról, hogy egységesen kell hozzáadnia Afganisztánhoz az összes részt vevő országnak.

Megerősítette azt a korábban már nyilvánosságra került információt is, miszerint az USA továbbra is azt tervezi, hogy az eredeti megállapodás szerint, azaz augusztus 31-éig tényleg kivonják az amerikai csapatokat Afganisztánból. Ehhez ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az, hogy tartják-e a határidőt, valójában a tálibok együttműködésén múlik majd, illetve azon, hogy a szélsőséges iszlamista csoport ezután is lehetővé teszi-e az embereknek, hogy ha akarják, elhagyhassák az országot. Biden szerint mindenesetre jelenleg tartják az ütemtervet, és

„minél hamarabb végzünk, annál jobb”.

A G7-országoknak kölcsönös kötelessége az USA elnöke szerint, hogy támogassák azokat, akik jelenleg el akarnak menekülni Afganisztánból. Biden egyúttal azt ígérte, hogy ebben az Egyesült Álamok vezető szerepet fog betölteni, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az országba érkezők mind átestek már előzetes ellenőrzésen.

Biden felkérte Antony Blinken külügyminisztert, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot arról, hogy pontosan hány amerikai van még Afganisztánban, és hányan tudtak már elrepülni onnan. Az USA külügyminisztere a Twitteren közölte, hogy szerdán fog sajtótájékoztatót tartani az afganisztáni helyzetről.

Az afganisztáni válság alaphelyzetéről itt, a váratlanul gyors tálib hatalomátvétel hátteréről itt írtunk bővebben. Az összes, témába vágó cikkünkért pedig kattintson ide.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!