Új erőre kaptak a görögországi erdőtüzek, újabb két települést kellett kiüríteni

2021. augusztus 23. – 15:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Görögországban újabb két települést kellett kiüríteni hétfőn Athén környékén, miután a főváros térségében az erős szél miatt ismét fellángoltak az augusztus elején jelentős pusztítást okozó erdőtüzek, melyeket több mint egy hét alatt sikerült valamelyest megfékezni. A hatóságok elővigyázatosságból rendelték el két falu, Vilia és Profitisz lakóinak evakuálását, sérültek egyelőre nincsenek – írja az MTI.

A tüzek megfékezésére 85 tűzoltót, 13 helikoptert és nyolc repülőgépet vezényeltek ki. Korábban ezen a környéken több mint kilencezer hektáron váltak a lángok martalékává fenyőerdők, összesen pedig közel százezer hektár égett le két hét alatt Görögországban az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adatai szerint.

Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP
Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP

Görögországban több mint ötszáz erdőtűz tört ki augusztus eleje óta, jelentős károkat okozva a természetben. A lángok miatt több ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A legnagyobb tűz az Athén közelében lévő Évia szigetén tombolt, napokba telt, mire meg tudták fékezni. A Földközi-tenger térségében Görögország mellett Törökországban, Tunéziában és más országokban is évtizedek óta a legmagasabb hőmérsékleteket jegyezték fel idén nyáron, és sok helyen voltak erdőtüzek. A görögországi erdőtüzekkel ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen, az ezeket szító dél-európai extrém hőhullámot pedig itt veséztük ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!