Sikerült megfékezni az erdőtüzeket Görögországban

2021. augusztus 13. – 11:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az esőnek és a hőmérséklet csökkenésének köszönhetően megfékezték a tüzeket Görögországban a görög tűzoltóság szóvivőjének pénteki közlése szerint, írja az MTI.

„Tegnap óta nincs nagyobb aktív tűzfront, csak szórványos tüzek vannak”

– jelentette ki a szóvivő az AFP hírügynökségnek. A tűzoltók – külföldi kollégáikkal együtt – készenlétben maradnak arra az esetre, ha például Évia szigetén (ahol a legsúlyosabb tűzvész tombolt) vagy a peloponnészoszi Árkádia régióban újra fellángolna valamelyik kisebb tűz. A hétvégére ugyanis erős szél várható, amely gyorsan újra felszíthatja a lángokat.

Az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) csütörtökön közzétett adatai szerint több mint 100 ezer hektár terület égett le Görögországban két hét alatt. Évián megsemmisült több száz ház, de komoly károk vannak Árkádiában és Athén környékén is. Három ember vesztette életét az országban.

Erdőtűz Görögországban – Fotó: Nick Paleologos / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Erdőtűz Görögországban – Fotó: Nick Paleologos / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Görögországban majdnem két hétig tombolt a tűz: az idei nyár amúgy is különösen meleg Görögországban, de augusztusban harminc éve nem látott hőhullám tombolt az országban. Múlt hétfőn 46,3 Celsius-fokot is mértek, kedden pedig már a 47 fokot is elérte a hőmérséklet, ami a valaha hivatalosan mért legmagasabb az országban. Ez pedig együtt az azt követő szárazsággal és forró széllel könnyedén gyúlékonnyá tette a növényzetet.

Vasárnap estére már 65 ezer hektáron égett a tűz Görögországban, például az ókori Olümpiában, a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén. A görög erdőtüzekről hosszan itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!