Navalnij: A korrupció olyan globális kihívás, amellyel a nyugatnak szembe kell néznie

2021. augusztus 20. – 17:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A korrupció elleni harcra és a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló oligarchák elleni fellépésre szólította fel a világ vezetőit Alekszej Navalnij pénteken, az ellene végrehajtott mérgezési kísérlet első évfordulóján, írja az MTI.

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus három európai napilapban – a brit The Guardianban, a francia Le Monde-ban és a német Frankfurter Allgemeine Zeitungban – megjelent véleménycikkében arról ír, hogy

a népüket kifosztani akaró autokraták elsősorban az igazságszolgáltatásra teszik rá a kezüket, amely kiválóan működik az adok-kapok elv alapján. Így került ő is börtönbe, miután visszatért Oroszországba.

Navalnij kitért az Afganisztánban uralkodó állapotokra is. Szerinte „a tálibok visszatérésének az volt a legkegyetlenebb tényezője, hogy a Nyugat »nem vette észre«️ az afganisztáni totális korrupciót, és hogy a nyugati vezetők nem szerettek őket zavaró kérdésekről beszélni” – írta Navalnij, aki szerint a korrupció ideológiától függetlenül virágzik a „tekintélyuralmi internacionáléban Oroszországtól Eritreáig és Miamartól Venezueláig”. Hozzátette: a korrupció régóta már nem ezeknek az országoknak a belső problémája, hanem szinte mindig az egyik legnagyobb globális kihívás, amellyel a Nyugatnak szembe kell néznie.

A politikus felszólította a világ vezetőit, hogy gyakoroljanak nagyobb nyomást Oroszországra és más, „korrupció által átszőtt országokra” a pénzügyi források megvonásával, és sújtsák határozottabb szankciókkal a korrupt hivatalnokokat.

„Amíg személyre szabott szankciókkal nem sújtják az oligarchákat, elsősorban Putyin környezetét, amely modellként szolgál a világ összes korrupt hivatalnoka és üzletembere számára, minden korrupcióellenes nyugati retorika szemfényvesztés és üres szó marad” – írta.

Alekszej Navalnijt még 2015-ben három és fél év felfüggesztett börtönre ítélték. A politikusnak hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen. 2020 augusztusában azonban novicsokos mérgezés áldozata lett, ami után Németországban lábadozott. Az ügyészség szerint ekkor, de néhányszor előtte sem jelent meg a megadott időben a rendőrségen, ezért úgy döntöttek, letöltendőre kell változtatni a felfüggesztett börtönt. Navalnijt erre hivatkozva Németországból hazatérve őrizetbe vették, ami példátlanul nagy tüntetésekhez és több ezer ember előállításához vezetett. Február 2-án az ellenzéki politikust börtönre ítélték.

Navalnij az Instagramon pénteken köszönetet mondott azoknak az orosz pilótáknak és mentőorvosoknak, akik 2020. augusztus 20-án megmentették az életét, miután kómába esett egy Szibériából Moszkvába tartó belföldi járat fedélzetén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!