Putyin először kommentálta a tálibok hatalomátvételét

2021. augusztus 20. – 20:15

frissítve

Putyin először kommentálta a tálibok hatalomátvételét
Angela Merkel és Valgyimir Putyin a Kremlben 2021. augusztus 20-án – Fotó: Alexander Zemlianichenko / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Először foglalt állást az Afganisztánban uralkodó helyzetről és a tálib hatalomátvételről Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint „más országok nem erőltethetik rá értékeiket Afganisztánra” – jelentette ki az Angela Merkellel folyatott csütörtöki moszkvai tárgyalások után. A német kancellár pénteken látogatott Oroszországba, ahol nagyjából háromórás beszélgetést folytatott az orosz elnökkel, írja az MTI.

A tárgyaláson szó volt a kétoldalú kapcsolatok mellett a koronavírus elleni küzdelemről, a kelet-ukrajnai konfliktusról, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről, a belarusz és az afgán helyzetről is.

Putyin anélkül, hogy az Egyesült Államokat megnevezte volna,

sürgette, hogy vessenek véget az „idegen értékek erőltetése felelőtlen politikájának”, valamint annak, hogy „más országokban külföldi modellek szerint próbálják felépíteni a demokráciát” anélkül, hogy figyelembe vennék a helyi történelmi, vallási és nemzeti sajátosságokat.

Szerinte az ilyen kísérletek csak az állam pusztulásához vezetnek.

Ugyanakkor az orosz elnök bízik abban, hogy a tálibok betartják ígéretüket, és szavatolják az afgán és a külföldi állampolgárok biztonságát. Putyin a lefontosabb feladatnak annak megakadályozását nevezte, hogy terroristák hatoljanak be a szomszédos közép-ázsiai köztársaságokba.

Mindeközben Merkel elismerte, hogy az emberéletek megmentése érdekében tárgyalásba kell bocsátkozni a radikális iszlamistákkal, ezért arra kérte Moszkvát, hogy a tálibokkal folytatott egyeztetések során fordítson figyelmet a humanitárius segítségnyújtás kérdéseire.

A pénteki, Kremlben rendezett tárgyalás után vasárnap Ukrajnába is ellátogat majd Merkel kancellár, mielőtt visszatérne Németországba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!