Merkel a németországi választások előtt még Moszkvába és Kijevbe is ellátogat

2021. augusztus 13. – 15:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Angela Merkel német kancellár jövő pénteken Moszkvába utazik, két nappal később pedig Ukrajnába látogat – közölte pénteken Merkel szóvivője. Más részletet egyelőre nem osztottak meg az utazásokról.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint Steffen Seibert szóvivő elmondta, hogy a kancellár részletes programjáról és a látogatások okairól a jövő héten közölnek részleteket. Németországban szeptember 26-án szövetségi választást tartanak, amelyen a negyedik kancellári ciklusát kitöltő Angela Merkel már nem fog indulni, és 16 év után elhagyja a hivatalát. Így az augusztus 20-i moszkvai látogatása lehet az egyik utolsó kancellári útja.

Mekel legutóbb 2020 januárjában járt az orosz fővárosban, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt. Németország és Oroszország viszonya az elmúlt hónapokban nem volt teljesen felhőtlen, az ukrán határ közelében történt orosz csapatösszevonások, a kémkedési botrányok sorozata és Alekszej Navalnij megmérgezése is rontotta a két ország kapcsolatát.

Angela Merkel és Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatója 2020. január 11-én – Fotó: Pavel Golovkin / POOL / AFP
Angela Merkel és Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatója 2020. január 11-én – Fotó: Pavel Golovkin / POOL / AFP

Ennek ellenére a német kancellár a júniusi EU-csúcson úgy nyilatkozott, hogy az Európai Uniónak közvetlen tárgyalásokat kellene folytatnia Vlagyimir Putyinnal, még akkor is, ha egy tömbként lépnek fel az orosz provokációkkal szemben. Merkel felhívását azonban több uniós tagország – főként a lengyelek és baltiak – ellenezte.

Az utolsó uniós–orosz csúcstalálkozót 2014 elején tartották, még az előtt, hogy az oroszbarát szeparatisták megszállták volna Kelet-Ukrajnát, Moszkva pedig annektálta volna a Krímet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!