Német külügyminiszter: Az egész nemzetközi közösségnek probléma Navalnij megmérgezése

2020. szeptember 29. – 22:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Keményen bírálta az oroszokat Heiko Maas német külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés keddi általános vitáján mondott beszédében, melyben úgy fogalmazott, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése az egész nemzetközi közösség számára problémát jelent – írja az MTI.

Korábban német, francia és svéd laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették, hogy Navalnijt az egykori Szovjetunió hadseregének laboratóriumaiban kifejlesztett Novicsok harci idegméreg egyik változatával mérgezték meg, Maas pedig ennek nyomán a vegyi fegyverekre vonatkozó tilalom megsértéseként értékelte a támadást. A német politikus felszólította Oroszországot, hogy tegyen többet az ügy kivizsgálása érdekében, álláspontja szerint ugyanis egy ehhez hasonló esetnek következményekkel kell járnia. Egyúttal azt is kijelentette, hogy az Európai Unió fenntartja magának a jogot arra, hogy szankciókat vezessen be, és megköszönte Németország nemzetközi partnereinek egyértelmű támogatását.

Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án, a helyhatósági választások előtt ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol a 44 éves politikust kórházba szállították, majd a kómában lévő férfit augusztus 22-én a berlini Charité klinikára vitték át. Az ellenzéki politikus összesen 32 napot töltött a kórházban, ebből 24-et az intenzív osztályon, orvosai végül szeptember 23-án közölték, hogy állapota kellően javult ahhoz, hogy kiengedjék. A Kreml tagadja érintettségét az ügyben.

A német külügyminiszter videoüzenetében bírálta a nemrég hatodik elnöki tisztségére beiktatott Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt is, akit az EU nem ismer el. Álláspontja szerint az augusztusi fehéroroszországi elnökválasztások nem voltak sem szabadok, sem tisztességesek, az ügynek pedig szintén következményekkel kell járnia, ha valóban komolyan állunk hozzá értékeinkhez és nemzetközi megállapodásainkhoz. Maas hozzátette, hogy az EU ezzel az üggyel kapcsolatban is lehetséges büntetőintézkedéseket fontolgat.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresen tüntet az ellenzék, és követeli Lukasenkó lemondását. A biztonsági erők egyre kíméletlenebbül járnak el a tüntetőkkel szemben, már több mint hétezer embert vettek őrizetbe. Az elnökválasztáson Lukasenko a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékát szerezte meg, ám elég komoly bizonyítékok utalnak arra, hogy választási csalás történt. A második helyre befutó Szvetlana Tyihanovszkaja emiatt magát tartja győztesnek, az ellenzék pedig csalásra hivatkozva nem fogadja el az eredményt, és ugyancsak az időközben Litvániába menekült Tyihanovszkaját tekinti államfőnek.

Maas beszédében a fentieken túl kitért a líbiai háborúba való beavatkozásra is, amelytől óva intett. A német kormány és az ENSZ újabb Líbia-csúcsot tervez, amelyet a tervek szerint október 5-én tartanának videokonferencia keretében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!