Németországban járnak az afganisztánból kimenekített magyarok

2021. augusztus 19. – 11:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Üzbegisztánon át Frankfurtba ért csütörtökön az a 26 magyar állampolgár, akiket a NATO holland gépe hozott el Afganisztánból – írta az MTI. Az érintettek a holland követség védelmét látták el. Magyarország a hétvégén még nem tudott arról, hogy magyar állampolgárok vannak a közép-ázsiai országban, ahol hetek alatt vették át a hatalmat a radikális iszlámot követő tálib erők.

A kimenekítés a nemzetközi erőfeszítések ellenére egyre nehezebben halad, erről szóló részletes cikkünket itt olvashatja.

Az amerikaiak már polgári gépek bevonását tervezik, Joe Biden elnök azt ígéri, hogy akár az augusztus 31-re tervezett teljes kivonulás után is maradhatnak amerikai erők az országban, ha nem sikerül mindenkit kimenekíteni, aki arra jogosult. Az Egyesült Államok 22 ezer afganisztáni evakuálását tervezi.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint az érintettek még csütörtökön Magyarországra érkeznek.

Magyar Levente elmondta, hogy csütörtök hajnalban felszálltak Magyarországról azok a repülőgépek, amelyek a még mindig Afganisztánban lévő magyar civilekért és azokért az afgánokért mennek, akik a magyar csapatokat korábban segítették. A gépek Üzbegisztán érintésével érkezhetnek meg Kabulba.

Az afganisztáni helyzet ellenére szabadságon maradt Szijjártó Pétert helyettesítő Magyar Levente arról – biztonsági okokra hivatkozva – csak az utolsó magyarok és a védelemre jogosult afgánok megérkezése után kíván beszámolni arról, mennyi embert érint az önálló magyar evakuálási akció.

A külügyminiszter nem szakította meg szabadságát

Szijjártó Péter továbbra sem nyilatkozott a Magyarországot is érintő afganisztáni helyzetről. A máskor – akár szabadsága alatt is irodai munkás képeket posztoló – külügyminiszter ezúttal látványosan távol maradt attól, hogy nyilatkozzon az ügyben, amely magyarok hazahozatalának megszervezését is érinti, és amely az aggodalmak szerint újabb menekültáradathoz vezethet Európa irányába.

A külügyi és külgazdasági miniszter utolsó posztja továbbra is augusztus 15-i. A Kabul elfoglalása előtti utolsó látványos tálib előretörés napján Szijjártó Dzsudzsák Balázs góljáról szólt.

„Ez igen, Tessss! 3 forduló: 2 gól, 2 gólpassz és 2 gól előtti kulcspassz.
Gyerünk tovább!!!”

– tudatta a külügyminiszter.

Az őt helyettesítő Magyar Levente a szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, nem tudja, hogy a miniszter hol, van és mikor tér vissza szabadságáról, de mindenkit biztosított afelől, hogy a magyar érdekek képviselete továbbra is zavartalan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!