Megdőlhetett az európai melegrekord, Szicíliában 48,8 Celsius-fokot mértek

2021. augusztus 11. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán 48,8 Celsius-fokot mértek Szicília déli részén, Szirakúza közelében. Az extrémmagas hőmérsékletet a Lucifer névre keresztelt anticiklon okozza. Az olasz meteorológiai szolgálat szóvivője az AFP-nek azt mondta, hogy a mérést még hitelesíteni kell.

„Ha az adatokat a megfelelő elemzés után hitelesítik, akkor ez lehet a legmagasabb hőmérséklet, amelyet az európai kontinensen mértek, megdöntve a korábbi rekordot, az 1977. július 10-én Athénban mért 48 Celsius-fokot, sőt, még az 1999 augusztusában, egy nem hivatalos állomáson, a szicíliai Catenanuovában mért 48,5 fokos rekordot is felülmúlja” – mondta Manuel Mazzoleni, a 3bmeteo.com meteorológusa az ANSA olasz hírügynökségnek.

A meteorológusok által felvázolt legvalószínűbb forgatókönyv szerint a hőhullám augusztus közepéig is ki fog tartani Dél-Európában. A hőhullám felerősítette a Szicíliát és Calabria régiót egész nyáron sújtó tüzek miatti aggodalmakat. A tűzoltóság szerdán közölte, hogy az elmúlt 12 órában 300 tűzesethez riasztották az egységeiket, Reggio Calabriában egy 77 éves férfi belehalt az égési sérüléseibe. Calabriában a tüzek az UNESCO által idén geoparkká nyilvánított Aspromonte-hegységet is fenyegetik.

A Palermo környékén tomboló tűz 2021. augusztus 10-én – Fotó: STRINGER / VIGILI DEL FUOCO / AFP
A Palermo környékén tomboló tűz 2021. augusztus 10-én – Fotó: STRINGER / VIGILI DEL FUOCO / AFP

A Palermo közelében fekvő Madonie-hegység szintén napok óta lángol. Nello Musumeci szicíliai kormányzó szükségállapot kihirdetését kérte a területen. A bozóttüzek Szardínián is pusztítottak, kedden 13 új tűzesetet jelentettek. Az elmúlt hónapban több mint 20 ezer hektárnyi terület égett le Szardínia nyugati részén.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás fokozza a szélsőséges időjárási jelenségek, például a mostanihoz hasonló hőhullámok intenzitását és gyakoriságát. Az elmúlt napokban nemcsak Olaszországot, hanem Törökországot és Algériát is sújtják az erdő- és bozóttüzek. A görögországi tűzvészről pedig itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!