Már 65-en haltak meg az Algériában pusztító erdőtüzekben, nemzeti gyászt hirdettek az áldozatok emlékére

2021. augusztus 11. – 17:11

frissítve

Már 65-en haltak meg az Algériában pusztító erdőtüzekben, nemzeti gyászt hirdettek az áldozatok emlékére
Erdőtüzek pusztítanak Algériában – Fotó: Ryad Kramdi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már legalább 65-en meghaltak az Algériában tomboló erdőtüzekben, írja az MTI. Az áldozatok között 28 katona is van, a hadsereg is részt vesz a lángok megfékezésében. A fővárostól 150 kilométerre található Kabília régióban pusztítanak az erdőtüzek, a környéken sok a nehezen megközelíthető falu, gyakori a vízhiány. Szerdán 69 helyről jelentettek tűzesetet, sok embernek kellett elhagynia az otthonát. Az erdőtüzek terjedésének kedvezett a nagy szél, a hőség és a száraz időjárás. Az észak-afrikai országban a 46 fokot is elérheti a hőmérséklet a héten.

A hatóságok gyújtogatásra gyanakszanak, erre utalt Ajmán Benabderrahmán algériai kormányfő is. Kamel Beldjoud belügyminiszter szerint csakis bűnözök okozhatták, hogy egyszerre körülbelül 50 helyen ütött ki tűz, de hogy ezt mire alapozza, azt nem részletezte.

Abdel-Madzsid Tebbun elnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a halálos áldozatok emlékére és elrendelte, hogy a teljes államigazgatás a tűzoltásra összpontosítson, az algériai kormány nemzetközi segítséget is kért ehhez.

Görögországban is erdőtüzek pusztítottak a napokban, több ezer embert kellett evakuálni, hárman vesztették életüket a katasztrófa következtében. Törökországban hat ember – köztük két tűzoltó – halálát okozták az erdőtüzek. Kaliforniában Dixie Fire névre keresztelt erdőtűz tombol, világvégére emlékeztető látványt hagyva maga mögött, Kanadában pedig a White Rock Lake nevű tűz égetett porig egy várost. Kutatók szerint a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban történhetnek hasonló jelenségek, a jelek szerint egyre több forró napra számíthat az emberiség.

(CNN, BBC)



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!