Világvégére emlékeztető látványt hagy maga mögött a kaliforniai erdőtűz

2021. augusztus 6. – 21:54

frissítve

Világvégére emlékeztető látványt hagy maga mögött a kaliforniai erdőtűz
Ennyi maradt a kaliforniai Greenville belvárosából a Dixie Fire pusztítása után – Fotó: Josh Edelson / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Három hete pusztít Kaliforniában a Dixie Fire névre keresztelt erdőtűz, ami a vadon után nemrég lakott területet is elért, az észak-kaliforniai Greenville-t, ahol olyan látványt hagyott maga után, mintha egy világégés történt volna.

Ami távolabbról nézve az is: az Egyesült Államokban éppen száz különböző erdőtűz tombol tizennégy államban, miközben ugyanez zajlik vagy zajlott Görögországban, Törökországban, sőt még Szibériában is. A Dixie Fire kiterjedése egy este alatt 285 négyzetkilométert nőtt, és most már nagyjából 1751 négyzetkilométert fed le az államban. Egyelőre még nem sérült meg senki a tűzben, de a hatóságok szerint tízezer otthon lehet veszélyben.

Greenville belvárosát gyakorlatilag porig égette, a fémtáblák és villanyoszlopok kicsavarodtak, több százéves faépület megsemmisült, írja az AP.

Egyelőre még vizsgálják, hogy mi okozhatta az erdőtüzet, a Pacific Gas & Electric közműcég szerint egy lehetséges ok lehet az, hogy egy fa villamos vezetékekre zuhant. A PG&E egyik gépének meghibásodása okozta a 2018-es erdőtüzet nem olyan messze a Dixie-től, akkor 85-en haltak meg a lángokban.

A CNBC videója a helyszínről:

Mindeközben a kontinens másik oldalán, Kanadában a White Rock Lake nevű tűz pusztít, és már a második kisváros válik a tűz martalékává. A Brit Columbia területén található Lyttont júliusban égette fel a tűz, amiben két ember meghalt. Most a Monte Lake nevű üdülővároson söpört keresztül, miután a tűz keresztüljutott egy autópályán. Tavasz óta Brit Columbia erdőiből 5800 négyzetkilométer kapott lángra, írja a Guardian.

Mindkét esetben a szakértők a meleg és száraz nyarat okolják, és arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás miatt gyakrabban történhetnek hasonló jelenségek, mint az efféle erdőtüzek. A jelek szerint az emberiség egyre több forró napra számíthat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!