Több mint 12 ezer négyzetkilométeren lángol a szibériai permafroszt

2021. július 13. – 21:11

frissítve

Több mint 12 ezer négyzetkilométeren lángol a szibériai permafroszt
A tüzek mögött a forróság, szárazság és villámcsapások állnak – Fotó: Greenpeace Russia

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz futótűz pusztít hetek óta a szibériai Jakutföldön – írja a Siberian Times. Jelenleg 12 140 négyzetkilométernyi permafroszt lángol, de a 300 különálló tűznek csak a felével tudnak foglalkozni a tűzoltók, mert azok veszélyeztetik a helyi lakosokat.

A többi kontrollálatlanul ég, így sok, eddig gyakorlatilag érintetlen természetes élőhely pusztul el. A tüzek érintik a Lénai Oszlopok Nemzeti Parkot is, ami 2012-ben került fel az UNESCO Világörökség listájára.

Nagyjából 2700 tűzoltó 323 eszköz bevetésével küzd a lángok ellen, több területen Antonov-26-osokkal mesterséges esőt idéztek elő. Eközben egy, a Lénán járó turistahajó utasai is levideózták a tüzeket.

Kszenyija Szobcsak orosz tévés műsorvezető, Vlagyimir Putyin egykori mentorának lánya is felszólalt az erdőtüzek megfékezéséért.

„Az emberek fuldokolnak, a madarak és az állatok meghalnak. A 21. században tényleg nincs megoldás a futótüzekre? Nehezebb, mint felfedezni a világűrt?”

Helyi környezetvédők, bloggerek, aktivisták és influenszerek Leonardo DiCaprio segítségét kérik, abban bízva, hogy a környezetvédelmi törekvéseiről is híres színész szélesebb körben tudná terjeszteni a hírt. Sokan azt gondolják, hogy a hatóságok csak akkor fognak elég erőforrást rendelni a tűzhöz, ha rájuk kerül a világ szeme. A múlt héten például komoly felháborodást váltott ki, amikor ez orosz BE-200-as tűzoltó repülőt Jakutföld helyett Törökországban vetettek be.

A nemzeti park igazgatója szerint az idei tüzek sokkal nagyobb károkat okoznak a természetvédelmi területen, mint amik 2020-ban tomboltak, ami az elmúlt hónapok szárazsága miatt lehet. Ahogy mi is írtuk, június végén közel 50 fokos hőmérsékletet mértek Szibéria több pontján is.

Mindezek ellenére szakértők a Siberian Timesnak azt mondták, hogy a teljes régiót nézve az idei tüzek kevésbé pusztítóak, mint a tavalyiak, viszont közelebb vannak a lakott területekhez. Ennek ellenére a sarkkör néhány pontján 39 fokot mértek. Jakutföld felmelegedése duplán veszélyes, mert rengeteg üvegházhatású gáz, ami eddig a fagyott földbe szorult, az olvadás miatt most felszabadul.

Oroszországban jelenleg 550 futótűz ég, tehát több mint a felük Jakutföldön pusztít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!