A török hatóságok őrizetbe vettek egy embert, akit erdőtüzet okozó gyújtogatással gyanúsítanak

2021. augusztus 1. – 07:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A török hatóságok őrizetbe vettek egy embert, akit erdőtüzet okozó gyújtogatással gyanúsítanak – jelentette be Recep Tayyip Erdogan elnök szombaton. A törökországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma közben hatra emelkedett. Erdogan szerint az őrizetbe vett illetőt a Milas városánál keletkezett erdőtűzzel hozzák összefüggésbe.

Az erdőtüzek szerdán kezdődtek az Antalya üdülővárostól 75 kilométerre keletre fekvő Manavgat városánál. Csütörtökre már tucatnyi térségbeli tartományban, így az üdülőövezetben fekvő tengerparti Aydinban és Muglában is lángra kapott a növényzet, turisták sokaságát kellett kimenekíteni a szállodákból, több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A lángoló növényzet miatt haszon- és vadállatok egyaránt elpusztultak, jókora termőterületek perzselődtek fel. Egyes településeken megszűnt az áramszolgáltatás – idézi fel az MTI.

Szombaton újabb tűzgóc keletkezett a népszerű égei-tengeri Bodrum üdülőváros környéki hegyvidéken, a tűzöltők megpróbálják megfékezni a lángokat, még mielőtt elérnék a lakott területeket. Műholdfelvételeken látszik, hogy az Antalya és Mersin tartományokban égő növényzet füstje elérte a tőlük 150 kilométerre fekvő Ciprust.

Szakértők eleinte a nagy hőséggel, illetve a lángokat szító erős széllel hozták összefüggésbe a tűz gyors terjedését, de a pénteki híradások már arról szóltak, hogy a tűzesetekkel összefüggésben három embert őrizetbe vettek. A hatóságok nem zárták ki, hogy a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt gyújtogatásai és szabotázsakciói miatt pusztítanak heves erdőtüzek a térségben.

Bekir Pakdemirli mezőgazdasági és erdészeti miniszter szombati tájékoztatása szerint szerda óta 101 tűzfészek keletkezett, és közülük 91-ben sikerült megfékezni a lángokat. Jelenleg még Antalya, Mersin, Mugla és Usak tartományokban ég a növényzet. A tűzvész halálos áldozatainak száma hatra emelkedett, miután szombaton két tűzoltó vesztette életét Manavgat térségében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!