Nagyjából sikerült megfékezni a két hete pusztító erdőtüzeket Törökországban

2021. augusztus 10. – 15:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Törökországban keddre nagyjából sikerült megfékezni azokat az erdőtüzeket, amelyekből az elmúlt két hétben körülbelül 240 ütött ki szerte az ország területén, írja a Reuters.

Két területen még oltják a lángokat Mugla tartományban, mondta az erdészeti miniszter.

Törökországban július 27-én lobbantak fel az első erdőtüzek. A hőhullámok és az erős szél miatt a tűz gyorsan terjedt, ami az üdülőövezeteiről híres Mugla és Antalya tartományban végezte a legnagyobb pusztítást. Csak Muglában több mint 55 ezer hektár erdő égett le, és körülbelül 36 ezer embert kellett evakuálni az utóbbi két hétben. A törökországi tüzekben eddig nyolcan haltak meg.

Az oltáson 15 repülő, 64 helikopter és több mint 5200 tűzoltó dolgozott, de segített nekik a hétvégi eső is, írja az MTI. Az Időkép előrejelzése szerint egyébként a napokban egy mediterrán ciklon alakulhat ki a Fekete-tenger fölött, ez a medikán pedig özönvízszerű esőzéseket és 120 kilométer per óránál is erősebb széllökéseket eredményezhet Törökország északi részén, különösen a Fekete-tenger partvidékén.

Ez maradt a tűz után a törökországi Mugla tartományban – Fotó: YASIN AKGUL / AFP
Ez maradt a tűz után a törökországi Mugla tartományban – Fotó: YASIN AKGUL / AFP

Görögországban továbbra is hatalmas tüzek pusztítanak, főképp a második legnagyobb görög szigeten, az Athén melletti Évián. Vasárnap estére már 65 ezer hektáron égett a tűz az országban. Már több ezer embert evakuáltak, és több falu égett porrá. A görög helyzetről itt írtunk bővebben.

Hétfőn jelent meg nemzetközi klímatudósok, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) tagjainak egy fontos új tanulmánya, amiben azt írják, az emberiség romboló hatása a klímára „ténykérdés”, és szerintük kétségtelen, hogy az ember hatása miatt melegedett az atmoszféra, az óceánok és a földek, és valószínűleg sok régióban egyre több tűz lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!