30 milliárd eurós helyreállítási alapot hoznak létre Németországban a júliusi áradások miatt

2021. augusztus 10. – 20:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán kötött megállapodás értelmében harmincmilliárd eurós, vagyis nagyjából 10 650 milliárd forintos alapot állítanak fel Németországban a júliusi árvizek utáni helyreállítás finanszírozására, illetve a riasztórendszerek felújítására – írja az MTI.

A kedden Berlinben bejelentett megállapodás szerint az alapot fele-fele arányban tölti majd fel a szövetségi kormány és a tartományi kormányok, amihez változtatni kell majd az adóbevételek elosztásán. A szövetségi kormány vállalta, hogy augusztus 18-ra elkészíti, és a szövetségi parlament elé terjeszti a szükséges jogszabály-módosításokat. A Bundestag várhatóan szeptember elején, rendkívüli ülésen tárgyalja az ügyet, néhány héttel a szeptember 26-i parlamenti választás előtt.

A pénzből az újjáépítés mellett telepítenek egy új katasztrófavédelmi riasztórendszert is, amely külön alkalmazás nélkül, automatikusan továbbít a veszélyre figyelmeztető üzeneteket a természeti csapással fenyegetett területeken működtetett mobiltelefonokra. Emellett pedig felújítják a hagyományos, szirénás riasztórendszert is. Erre leginkább azért lehet majd szükség, mert a júliusi árvizeket napokkal előre jelezte a direkt erre kifejlesztett szofisztikált árvíz-előrejelző rendszer, az Efas, a hatóságoknak azonban nem nagyon sikerült figyelmeztetnie az embereket a veszélyre.

Munkások dolgoznak egy árvíz által megtépázott épület stabilizálásán – Fotó: OLIVER BERG / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Munkások dolgoznak egy árvíz által megtépázott épület stabilizálásán – Fotó: OLIVER BERG / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Ahogy korábban írtuk, száz éve nem látott esőzések miatt több folyó is megáradt Nyugat-Európában, az árvizek legsúlyosabban német, holland és belga területeket érintettek. A Rajna néhány mellékága rekordmagasságúra duzzadt, egész településeket változtattak sártengerré. Az áradásokban több mint száz ember halt meg, és rengetegen elveszítették az otthonukat. Sokan az épületek tetején kerestek menedéket, de volt, aki a saját házában fulladt meg.

Az áldozatokról végleges adatok egyelőre még nincsenek, mert sok embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Az ítéletidőben számos településen súlyos károk keletkeztek, lakóépületek százai semmisültek meg, tönkrementek az utak, hidak és a közművek. Arról, hogy az árvíz és a klímaváltozás a német választásokat is eltéríti, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!