400 ezer euróra büntették a Monsantót, mert adatbázist vezetett olyanokról, akiket befolyásolva tompíthatja a saját botrányát

2021. július 28. – 15:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A személyi adatok védelméért felelős francia hatóság (CNIL) 400 ezer eurós (nagyjából 144 millió forintos) pénzbüntetést szabott ki szerdán a glifozátot forgalmazó német Bayer amerikai leányvállalatára, a Monsantóra – írja az MTI.

A büntetés azért járt, mert a cég adatbázist vezetett, amelyben közéleti embereket, tudományos szakembereket, újságírókat és aktivistákat gyűjtött, hogy befolyásolni tudja a gyomirtó szer betiltásáról folyó közéleti vitát.

A Monsanto legalább hat országban, Franciaország mellett Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában, valamint az európai intézményekben is összeállított adatbázisokat a Bayer szerint.

Az egész Európát érintő botrányt a Le Monde című napilap és a France2 közszolgálati televízió tárta fel 2019 májusban egy sajtóügynökség kiszivárogtatott dokumentumai alapján. Az adatbázisban érintett személyek csak 2019-ben, a botrány kirobbanásakor tudták meg, hogy a Monsanto nyilvántartást vezetett róluk.

A nyomozás szerint több mint kétszáz név szerepelt az adatbázisban, amelyben 1 és 5 között osztályozták az illető befolyását, hitelességét és támogatását a Monsanto irányában olyan témákban, mint a gyomirtó szerek vagy a genetikailag módosított termékek.

A Bayer ugyanakkor nem ért azzal egyet, hogy adatgyűjtés miatt vonták felelősségre, állításuk szerint az adatbázist nem ők, hanem egy kommunikációs ügynökség, a Fleishman Hillard rakta össze. Az anyavállalat azt tervezi, hogy az államtanácsnál fellebbez a bírság ellen.

A Monsanto egy amerikai vegyipari cég, ami mezőgazdasági használatra termel többek között gyomirtókat. Egy bizonyos gyomirtója alapja glifozát nevű vegyület volt, ami nemcsak az emberre, hanem gyakorlatilag az egész ökoszisztémára veszélyes. A vállalat ellen ezrek indítottak pert a 2010-es években, amiért a Monsanto gyomirtója okozhatta a rákos megbetegedésüket.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom